• Oud en nieuw bestuur door elkaar: V.l.n.r. Jaap Bubberman (penningmeester), Wim Spruit (oud-voorzitter), Albert Zantinge (bestuurslid), Melanie Voorhans-Wijand (voorzitter) en Peter Steijn (bestuurslid).

    Jesse Voorhans

Melanie Voorhans-Wijand nieuwe voorzitter Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki

22-11-2017, 15:56 | Lezersnieuws | P Steijn

Wim Spruit verlaat na 37 jaar

bestuur van Beverwijk-Wronki

 

BEVERWIJK – Beverwijker Wim Spruit (65) is officieel bestuurslid af  bij de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Hij was 37 jaar verbonden aan de banden tussen Nederland en Polen, Beverwijk-Wronki in het bijzonder en is deze week opgevolgd door Melanie Voorhans-Wijand (44). Zij maakt al deel uit van het bestuur en is gastoudercoördinator.

 

Wim Spruit was in 1980 één van de IJmonders die de schouders zette onder de hulpacties voor Polen, dat toentertijd in economisch, sociaal en politiek zwaar weer verkeerde. Er werd in dat jaar meteen een regionale werkgroep opgericht, die op 7 december 1981 een officiële status kreeg: Stichting IJmond Helpt Polen.

De stichting sloot zich aan bij de nationale actie ‘Help de Polen de winter door’.   

In de jaren erna vond er specifieke hulp aan Polen plaats, met name medische hulp en de adoptie van een aantal tehuizen en een kinderhuis in Wronki. Dit gebeurde via de tweede stichting, die nog steeds bestaat: Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki.

Om de inmiddels ontstane vriendschapsbanden tussen inwoners van Beverwijk en omgeving en Wronki vast te houden, zag de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki het leven. Die organiseert nog altijd uitwisselingen, werkbezoeken, stages enz.

Vanaf 1980 was Wim Spruit secretaris en coördinator van alle activiteiten, in 2007 werd hij voorzitter.

Hij legt dit jaar de meeste van zijn bestuurlijke taken neer, om ‘plaats te maken voor een nieuwe generatie’ en ‘om het rustiger aan te doen’. Na 47 jaar vrijwillig bestuurswerk, waarvan dus 37 jaar voor Polen, Wronki in het bijzonder, blijft hij secretaris van de Stichting 4 mei Beverwijk (jaarlijkse Dodenherdenking) en trouwambtenaar.

Wim Spruit is meerdere keren onderscheiden, ondermeer door de gemeente Wronki met de gouden eremedaille van de stad (1991) en het ereburgerschap (2011).