• Opleidingsschool IJmond in actie bij basisschool de Sleutelbloem

    J. Bakker

Opleiden op Basisschool de Sleutelbloem

11-10-2018, 16:54 | Lezersnieuws | Cindy

Opleidingsschool IJmond is een samenwerking tussen Pabo Hogeschool Inholland, Stichting Fedra en Atlant Basisonderwijs. Binnen de opleidingsschool wordt een deel van de kennis die studenten normaal theoretisch opdoen op de hogeschool, verplaatst naar de praktijk: de basisschool. 

Op woensdag 10 oktober jl. stond een groep van 24 studenten uit het derde leerjaar van de pabo te trappelen op het Sleutelplein van basisschool De Sleutelbloem in Beverwijk. Een tweetal pabodocenten en de studenten gaven deze ochtend lessen die samen met de leerkrachten van de Sleutelbloem waren voorbereid. De docenten konden laten zien hoe je een les geeft, in plaats van dit aan de studenten te vertellen. Student: "Bespreken is heel anders dan doen. Ik heb in een ochtend zóveel geleerd, heel inspirerend!"

Daarnaast werd er een workshop gegeven door een leerkracht van de Sleutelbloem over innovatief leren. De Sleutelbloem zit middenin een ontwikkeling naar een onderwijsvorm die de leerling en zijn/haar onderwijsbehoefte centraal stelt. De organisatie van de school wordt hierop ingericht. Leerkrachten, onderwijsassistenten en studenten werken intensief samen om leerlingen het onderwijs te bieden dat past bij hun niveau. Toekomstige leekrachten zullen steeds vaker te maken krjgen met andere onderwijsvormen dan de traditionele. Tijdens deze ochtend hebben zij een voorproefje gekregen. Alle deelnemers (leerlingen, studenten, leerkrachten én docenten) hebben de ochtend als zeer inspirerend ervaren.