• Fysiotherapeut Martijn in gesprek met een werkneeemster van ViVa! Zorggroep

    zelf aangeleverd
  • Fysiotherapeut Martijn tijdens een meting van de rug

    zelf aangeleverd

Ruggespraak, preventieprogramma voor werknemers in de zorg

01-12-2017, 11:01 | Lezersnieuws | Jenny Osendarp

Preventieplan Ruggespraak, een innovatieve samenwerking!

 

De zorgbranche staat bekend om het fysiek en psychisch zware werk. Bij een verminderde belastbaarheid kan dit leiden tot overbelasting met fysieke klachten en zelfs arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Vooral bij werknemers van 55 jaar en ouder leidt dat vaak tot langdurig verzuim. Deze situatie is vervelend is voor mens en maatschappij en het bracht ViVa! Zorggroep en Reva Centre Fysiotherapie ertoe de handen ineen te slaan. Dat heeft geresulteerd in het, mede door de overheid gesubsidieerde, innovatieve project Preventie Plan Ruggespraak.

Het verbeteren van de belastbaarheid en vitaliteit van medewerkers is het uiteindelijke doel van Ruggespraak. Daarmee verwachten we ook een daling van het verzuimpercentage als gevolg van m.n. rugklachten bij medewerkers van 55 jaar en ouder. Dit preventieplan voorziet in het creëren van bewustwording, voorlichting over de fysieke gezondheid en het in kaart brengen van de risico factoren voor het krijgen van fysieke klachten. Hierbij moet vooral gedacht worden aan stabiliteit, mobiliteit, coördinatie en een gezonde balans tussen lengte, leeftijd en gewicht.

De HR-specialist Gezondheidsmanagement Tinka Janissen van ViVa! Zorggroep is direct betrokkene bij het preventieplan: “We zijn binnen ViVa! Zorggroep voortdurend bezig om het begrip ‘vitaliteit’ onder de aandacht te brengen bij onze medewerkers. We weten dat de zorgverlening veeleisend is en zoeken dus manieren om onze medewerkers te ondersteunen en bewuster te maken. We verwachten veel van Ruggespraak.”

Een groot deel van het verzuim ontstaat door klachten van de nek en rug. Daarom heeft Reva Centre een screening van de wervelkolom ontwikkeld. Hierbij wordt door middel van een aantal specifieke testen beoordeeld wat de kwaliteit van bewegen is, het vermogen tot stabiliseren en de beweeglijkheid. Wanneer uit de screening blijkt dat de werknemer verhoogde risico’s loopt op nek/rugklachten, wordt een traject aangeboden dat uit een stabiliserend oefenprogramma bestaat met behulp van de OriGENE methode.

Martijn Boots en Sebas de Lange zijn beiden fysiotherapeuten van Reva Centre. In samenwerking met Tinka voeren zij dit project uit. Martijn benadrukt: “Bewustwording van de belasting en belastbaarheid is van groot belang; zonder dat is het niet mogelijk om de juiste actie te ondernemen. Het is heel mooi dat ViVa! Zorggroep haar werknemers hierbij stimuleert. De kunst is om werknemers te laten inzien dat je door middel van eenvoudige oefeningen in alledaagse situaties klachten kunt voorkomen.”

Naast de screening krijgen de medewerkers ook een workshop aangeboden. Sebas legt uit: “Tijdens de workshop ligt het accent vooral op goed gebruik van de wervelkolom. “Gebruik de wervelkolom waarvoor die gebouwd is” Daarbij ervaren de deelnemers hoe de verschillende spiergroepen van de wervelkolom werken. Met dagelijkse kleine aanpassingen kun je al een groot verschil creëren in je beweeggedrag. Ik hoor regelmatig dat mensen niet hadden verwacht dat het zo eenvoudig zou zijn om je wervelkolom te trainen”.

Martijn en Sebas lichten toe: “Deze samenwerking met ViVa! Zorggroep is van groot maatschappelijk belang. We hopen zoveel mogelijk mensen voorlichting te kunnen geven want ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen!”

Wilt u meer informatie over Ruggespraak en OriGENE? Neem dan gerust contact met ons op.