• Het traditioneel conserverenin beeld gebracht.

Aandenken voor laatste bezoekers expositie 'Blik'

BEVERWIJK Bezoekers van Museum Kennemerland gaan in het weekeinde van 27 en 28 januari niet met lege handen naar huis. Op de twee laatste dagen van de wisseltentoonstelling 'Blik' mogen zij een 'origineel' Beverwijks groenteblikje meenemen. Een mooi aandenken aan een belangrijke lokale bedrijvigheid van weleer.

INBLIK INDUSTRIE De tentoonstelling 'Blik' gaat over het inblikken van groente en fruit, een industrie die tussen 1890 en 1960 in Beverwijk met zijn vele tuinderijen een hoge vlucht nam. Er verrezen in de stad diverse conservenfabrieken. Bekende namen zijn Docter en De Bever. Zij zorgden ervoor dat de bederfelijke boontjes, erwten en spinazie beter konden worden bewaard. Honderden inwoners vonden er werk.

Blikvanger op de tentoonstelling, die eind september openging en goed werd bezocht, was een piramide van een paar honderd blikjes. Ze zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakt en voorzien van een nostalgische wikkel: getrouwe herdrukken uit de hoogtijdagen. Ook het goed recyclebare blik (Tata Steel) zelf en moderne blikproducten (Coco Conserven) komen aan bod.

SLOTWEEKEND De blikpiramide wordt in het slotweekeinde van 27 en 28 januari afgebroken. De paar honderd 'ouderwetse' groenteblikjes geeft Museum Kennemerland mee aan de laatste bezoekers. Zolang de voorraad strekt. Een leuk souvenir, een goede reden voor een tweede bezoek. Voor wie nog niet is geweest: het is de laatste kans om de expositie te zien voor alle herinneringen aan deze bedrijfstak teruggaan in de archieven of naar de diverse particuliere eigenaren.

Museum Kennemerland is gevestigd aan het Westerhoutplein in Beverwijk, maar de ingang ligt aan de Noorderwijkweg op nummer 2a). Open op zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur. De toegangsprijs is €5 (incl. koffie/thee). Zie ook museumkennemerland