• De bewoners stellen vragen aan vlnr. burgemeester Smit, gedeputeerde Tekin en Tata-directeur Van den Berg.

    Siem Weterings

Altijd Kerst in Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE Ik kom al ruim 50 jaar met veel plezier in ons kustdorpje. Er is bijna altijd wel wat te doen. Onder andere: muziekavonden, (bunker)wandelingen, kunstevenementen, smaakmarkten, Tata Steel Chess Tournement, Beach Battle etc. en natuurlijk niet te vergeten het prachtige strand waar je met een mooi zonnetje heerlijk kunt vertoeven en zelfs zonder is het genieten van de natuur. Op enkele arrogante ondernemers na, zijn de bewoners allemaal vriendelijke mensen die graag een drankje doen in hun favoriete horecagelegenheid en samen veel activiteiten organiseren. Dus toen er vorige week woensdag uitleg werd gegeven over de glitterende grafietregens die het mooie dorp teisteren, heb ik me ook aangemeld om de bewoners een hart onder de riem te steken. Ze staan er niet alleen voor, ook andere bewoners van de IJmond maken zich zorgen.

LUDIEK Toen ik ruim op tijd per fiets arriveerde stond er een politiebusje voor de Moriaan. Oeps, werden er onregelmatigheden verwacht? Opstand? Revolutie? Pek en veren ? Zo ken ik de bewoners helemaal niet. Als ze al protesteren is het vaak ludiek en zonder enige vorm van agressie. En dat klopte ook wel, want de agenten waren overbodig en bleven tijdens de informatieavond in hun busje bij de dorpsweide en zaten Cluedo te spelen met een donut er bij.

METAL Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door ´de Badjuf´ die mondkapjes en borden met teksten uitdeelden: "Door de Glinstertjes is het altijd Kerst in Wijk aan Zee", "Van Heavy Metal moet je houden", "Sint met zijn Glinsterpiet" en nog meer sprekende spreuken. Niet alleen dorpsbewoners waren massaal (ruim 400) aanwezig. Beverwijkse raadsleden (die ik er anders nooit zie), wethouders, ook van andere IJmond gemeenten en veel media waren op de infoavond afgekomen.

STER Burgemeester Smit had nog maar net de avond geopend of hij werd onderbroken door een oud lied over Wijk aan Zee gezongen door WaZManK. Dat was eigenlijk de enige "wanklank" van de bijna twee uur durende bijeenkomst. Oh nee, er was er één die wel irritant was. Raadslid sheriff (waarom moet ik altijd aan Eric Clapton denken?) moest toch even zijn populistische partij onder de aandacht brengen, door een vraag te stellen die door de bewoners al 3 x eerder was aangekaart. Overbodig en een beetje treurig.

FIJNSTOF Daarna was het woord aan de GGD die alleen maar herhaalde: "Er is geen acuut gevaar voor de gezondheid, maar u moet die zwaarwegende metalen niet op uw brood smeren." Wat het effect op de langere termijn is weten ze gewoon niet. Ook het RIVM kon de aanwezigen niet geruststellen. Zoveel mogelijk stof opruimen, handen wassen en groenten uit de tuin goed schoon maken was het advies.

BUURMAN Tata Steel-directeur Hans van den Berg had speciaal voor vanavond zijn boetepak aangetrokken. Hij bood zijn excuses aan, legde duidelijk uit hoe het zo gekomen is en wat ze er aan gaan doen. Dat leverde hem toch een redelijk applaus op. Hij beloofde dat de bewoners beter geïnformeerd zullen worden, want daar heeft het wel aan geschort de laatste tijd. Ook burgemeester Martijn Smit gaf aan dat hij de Wijk aan Zeeërs niet in de steek zou laten.

EVERZWIJN Ondanks alle toezeggingen en beloftes gingen de meeste bewoners toch teleurgesteld naar huis. Op korte termijn zal het probleem zeker niet worden opgelost. Ik moet bij Wijk aan Zee altijd aan Asterix denken. Het kleine Gallische dorpje aan de kust, dat zich blijft verzetten tegen de overheersende Romeinen. Ze kunnen eigenlijk niet zonder deze machtige buurman. Want na elke overwinning hebben ze weer een excuus voor een groot feest in het dorp. Daarop moeten de kustenaren nu nog even wachten.

Siem.Weterings@gmail.com