• Ga afval te lijf in de Afval-experience.

    Pieter Vermeulen Museum

Bezoek de Afval-experience

DRIEHUIS De gemeentes in de IJmond stimuleren kennis en bewustwording over zwerfvuil en afval met gratis museumbezoek. In het Pieter Vermeulen Museum in Velsen is momenteel een unieke tentoonstelling over zwerfvuil, afval en recycling te zien en beleven.

Via allerlei uitdagende, gekke, grappige en educatieve trainingsonderdelen leren de jonge museumbezoekers alles over afval en vooral dat afval opruimen niet stom is, maar juist stoer. Ook afvalscheiding en recycling komen ruimschoots aan bod. Wat moet in welke bak en waarom is het belangrijk dat we afval scheiden?
De gemeentes Uitgeest, Castricum, Velsen, Beverwijk en Heemskerk vinden het heel belangrijk dat kinderen meer over het onderwerp te weten komen en daarom kunnen alle schoolgroepen uit de genoemde gemeentes de expositie gratis bezoeken. Leerkrachten die met hun groep een bezoek aan de tentoonstelling brengen, krijgen vooraf les-suggesties toegestuurd. De tentoonstelling is geschikt voor de groepen 1 t/m 8 maar en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

STAAL RECYCLEN In de tentoonstelling waar het gaat om afval, hergebruik en recyclen, kom je erachter dat staal heel bijzonder is. Dankzij de medewerking van Tata Steel en de HVC wordt voor de bezoekende leerlingen het recyclen van staal direct inzichtelijk gemaakt.

Leerlingen zullen bij een schoolbezoek blikafval van henzelf meenemen. Nadat de blikjes zijn 'gecrushed' worden ze in de HVC container gegooid. Dit 'afval' wordt uiteindelijk door de HVC naar de Tata Steel in IJmuiden gebracht. Hier wordt alles verwerkt en omgesmolten tot nieuwe rollen staal. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, zal er van dit nieuwe product door studenten van de Academy van Tata Steel een skelter worden gemaakt. Uit de schoolgroepen die de tentoonstelling hebben bezocht zal dan een nieuwe eigenaar voor de skelter worden geloot.

Het museum wil alle kinderen die met hun klas het museum bezoeken, iets teruggeven voor de waardevolle grondstoffen (de lege blikjes) die zij meebrengen. De groep krijgt daarom een proefpakket met vanBlik maaltijden en een metalen lepeltje voor elk kind.

Meer informatie op www.pietervermeulenmuseum.nl.