• Marcel Koeleman

Blinde Bijlo 'ziet' de wereld in geluiden

Cabaretier toont veerkracht in 'Ik hoor alles'

BEVERWIJK Dat de blinde cabaretier Vincent Bijlo nu ook zijn gehoor dreigt te verliezen vindt hij een 'stom genetisch foutje', maar geen enkele reden om in de slachtofferrol te schieten. Het tekent zijn enorme veerkracht. Bijlo – cabaretier, columnist en Feyenoord-aanhanger – is sinds zijn geboorte blind. In zijn voorstelling 'Ik hoor alles' is prachtig te zien hoe Bijlo strijdbaar en vol humor omgaat met zijn nieuwe 'lot'. Zaterdag 9 maart te zien bij het Kennemer Theater.

Nooit is het in Nederland stil. Bladblazers, straatracers, traumahelikopters, 50-plussers op motorfietsen, straaljagers (van de Russen en de NAVO), goedkope burgerluchtvaart, snelwegen… Je zou er gestoord van worden. Bijlo niet. Hij houdt van herrie. "Doordat ik lawaai hoor," zegt hij, "weet ik wat stilte is. Alles bestaat bij de gratie van contrast. Het is alleen zaak tussen de herrie door te luisteren, dan hoor je pas wat er echt toe doet."

In 'Ik hoor alles' scheidt Bijlo het lawaai van het koren. Hij velt hooroordelen. Hij luistert onbevoordeeld naar het geschreeuw dat met de haren harder lijkt te worden. Steeds meer mensen gunnen elkaar het licht in ogen niet, ze stellen hun eigen absolute gelijk tegenover dat van de ander. "Dat moet nou maar eens afgelopen zijn, want er is meer één die gelijk heeft en dat ben ik. Ja dat is gewoon zo."

Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 16,50 euro per stuk. De voorstelling op 9 maart begint om 20.30 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.