• Geconcentreerd zetten de betrokken bewoners het sensorstation in elkaar.

    Siem Weterings

Burgerplatform stofmeten van start

WIJK AAN ZEE Hollandse Luchten! Nee, dit wordt niet een stukje over prachtige foto's en schilderijen die er gemaakt zijn van de vele mooie luchten die vaak in ons land te zien zijn. Dit artikel gaat over stof in de lucht. Op dit moment erg actueel in de IJmond met buurman Tata Steel in de hoofdrol, maar ook rond Schiphol kunnen de bewoners mee praten over fijnstof ed. in hun omgeving. Zaanstad en Buiksloterham bij Amsterdam staan ook op de nominatie voor een stofmeting.

Siem.Weterings@gmail.com

Hollandse Luchten, hét burgerplatform voor het meten van leefomgeving in Noord-Holland. Via diverse pilots, burgermetingen en evenementen brengen ze de leefomgeving van Noord-Holland in kaart en zetten deze gezamenlijk om in actie. Betrokken burgers uit Beverwijk, Wijk aan Zee en IJmuiden hebben zich gemeld om hier aan mee te doen. Stichting Waag uit Amsterdam doet in opdracht van de provincie onderzoek naar technologie voor het 'meten' van onze leefomgeving en leidt dit burgerplatform in de IJmond. Doel is een duurzaam platform voor luchtkwaliteitsmetingen met onafhankelijke data dat in principe ook blijft draaien na de test van een jaar.

Drie weken geleden bij de eerste bijeenkomst in Beverwijk melden zich zo'n 20 inwoners die wel een meetapparaat in hun tuin wilden om mee te helpen stofoverlast in kaart te brengen. Gezamenlijk werd bepaald waar de 30 sensoren geplaatst dienen te worden o.a. bij hotspots; plekken waar veel mensen, vooral kinderen samenkomen zoals scholen en sportvelden. Daarnaast werd gekeken naar drukke verkeerspunten en spreiding van de sensoren over heel Beverwijk. Hetzelfde gebeurde op de eerste bijeenkomsten in Wijk aan Zee en IJmuiden.

Dinsdagavond was de vervolg bijeenkomst in Wijk aan Zee. Bij die in Beverwijk vorige week zat ik bij Rammstein in de Kuip, dus had ik mij aangemeld voor de tweede in ons altijd gezellige kustdorp. Samen met 20 enthousiaste Wijk aan Zeeërs werd nogmaals kritisch naar de 30 plekken in het dorp gekeken waar een meter komt en daarna begon de ellende. Voor mij althans.

Iedereen moest zijn eigen stofmeetapparaat, de zg HoLu-sensorkit, in elkaar zetten en ik wil niet meteen toegeven dat ik twee linkerhanden heb, maar met dit priegelwerk, een soort heel klein IKEA kastje, ben ik niet echt handig. Afijn, met hulp van anderen kwam ik een heel eind en zat het sensorstation redelijk in elkaar. Bij het testen ging het groene lichtje branden, nu hoefde alleen de buitenhuisvesting er nog omheen maar dat heeft Jolanda woensdag thuis gedaan, zij is veel handiger in dit soort technische dingen.

Deze nog in ontwikkeling zijnde sensor meet fijnstof (pm 2.5 en pm10), temperatuur en luchtvochtigheid. Later komen er ook nog 15 meters per deelnemende gemeente bij die stikstofdioxide en ozon kunnen meten, dat wordt waarschijnlijk in september. Elke 3 minuten worden de gegevens doorgestuurd naar het moederplatform. Samen met kennis van RIVM en GGD Amsterdam wordt deze data verwerkt. Dit is te volgen op HollandseLuchten.waag.org Op de kaart zie je daar alle sensoren en wat ze meten. Kijk er eens!

Na afloop in de Moriaan raakte ik aan de praat, onder het genot van een Skuumkoppe, met dorpelingen die er nog niet zo lang wonen en anderen die er al heel lang vertoeven. We kwamen ook op mijn recente artikel over scheuring in Wijk aan Zee tussen de bewoners. Volgens hen valt dit erg mee en eigenlijk is deze tweespalt er bijna niet. Ok, misschien dat minder dan 5% van de Wijk aan Zeeërs dit zo voelt. Het wordt opgeblazen door de pers. Grootste probleem van Wijk aan Zee is volgens hen de vele buitenlandse werknemers die in het dorp wonen, zo'n 50 % van het totaal. Daardoor is er geen woonruimte voor jonge gezinnen met kinderen waardoor straks scholen moeten sluiten etc. Tata Steel zien zij niet als de grootste vijand, natuurlijk moet deze buurman stoppen met mooie praatjes en echt wat aan de vervuiling gaan doen. Maar als onze mooie kustplaats - het is en blijft een toplocatie om te wonen - niet de kant op wil gaan van een spookdorp dient de gemeente Beverwijk eens in te grijpen zodat niet elk huis opgekocht wordt door een huisjesmelker en duur verhuurd wordt. Geef Wijk aan Zee terug aan de bewoners, of is het daar nu al te laat voor?