• CIRCUS ALEX SIJM, SHOW EN CREW 2017

    Jan Jong

Circus Sijm viert Wereldcircusdag

"Winnaars Circusfestival van Monte Carlo stralen in Sijm piste"

HEEMSKERK Circus ontstond 250 jaar geleden in Engeland. Op een verlaten lap grond in Londen tekende ondernemer en ex-militair Philip Astley een grote cirkel in het zand, die hij vervolgens vulde met ongeziene acts: jongleurs, paarden, acrobaten en clowns. 250 jaar later is het traditionele circus springlevend, en is het erkend als cultureel erfgoed in Nederland. Dit jaar brengt Circus Sijm een hommage aan 250 jaar circusgeschiedenis, met zijn nieuwe show "Vive le Cirque". Het hechte team van 25 artiesten, techniekers en andere medewerkers strijkt van 20 tot en met 29 april neer in Heemskerk, aan de Johannes Poststraat. Er zijn dagelijks voorstellingen, behalve op maandag en donderdag. Op 21 april viert het circus bovendien Wereldcircusdag, en is iedereen welkom van 10 tot 12u om gratis een blijk achter de schermen te nemen.

Circus Sijm presenteert in haar verwarmde tent de productie: "Vive Le Cirque", een hommage aan 250 jaar circus. Een show met twaalf nieuwe acts en speciaal ontworpen showkostuums met veren, glitters en strass. Een kostbare en gewaagde stap, want het publiek is verwend. Internet biedt een overdaad aan amusement, en het publiek kan tegenwoordig overal terecht voor shows in megatenten en luxetheaters. De intieme tent waarin Alex Sijm zijn show presenteert, lijkt daarmee een bescheiden alternatief, maar dit circus ontleent zijn kracht juist aan die kleinschaligheid. In een sfeervolle aankleding – met duizenden lampjes – geeft hij zijn gasten een warm onthaal rondom de cirkel, die piste wordt genoemd.

Dan volgt een programma met artiesten uit alle hoeken van Europa: Een ontroerend paardennummer en spierkracht acrobatiek waar menig sportschool jaloers op zou zijn. De beroemde clown Yann Rossi, bekroond tijdens Circusfestival van Monte Carlo, blinkt uit in een combinatie van muziek en mimiek waarmee hij bewijst dat humor nauwelijks woorden nodig heeft om tijdloos grappig te zijn.

In alles blijkt de gekozen maat van de tent juist groots te zijn. Want als toeschouwer ruik je de paarden die met pluimen voorbij galopperen en zie je het zweet op het voorhoofd van de acrobaten. Jongleurs, magiërs, trapezeartiesten en hoelahoepkunstenaars vormen samen een geheel. De voorstelling wordt afgesloten met een adembenemend scherpschietnummer.

Producent Sijm boekt succesnummers van circussen uit heel Europa. Daarin schuilt het gevaar van een samengeraapt programma, maar met een uitgekiende mix van lichtdesign, choreografie en muziek, laat hij de acts naadloos in elkaar overvloeien. Daardoor voel je je bij hem te gast. Een welkome gast die proeft dat de kok en zijn team alles op alles hebben gezet om het de visite naar de zin te maken.

Wereldcircusdag

21 april is een bijzondere dag voor het circus, aangezien op die dag overal ter wereld Wereldcircusdag gevierd wordt. Natuurlijk viert ook het team van Circus Sijm mee. Op 21 april is iedereen van harte welkom om van 10 tot 12 uur een blik achter de schermen van de magische circuswereld te nemen. Op het programma staan open repetities en rondleidingen die een unieke inkijk in het circusleven geven.

Kaartverkoop

Om het circus betaalbaar te houden voor iedereen zijn er zeer aantrekkelijke toegangsprijzen vastgesteld. Wie tot uiterlijk twee uur vóór de gekozen voorstelling reserveert via www.circussijm.nl betaalt per entreebewijs slechts €14,00 (normaal €17,50 aan de kassa - ongeacht de leeftijd - 0 & 1 jaar gratis). De circuskassa is op

voorstellingsdagen 60 minuten voor aanvang van iedere voorstelling geopend.