• Jan Pronk

De oppas gaat met pensioen

HEEMSKERK Na 27 jaar trouwe dienst gaat de oppas van Heemskerk Ina Welp, samen met haar man Ton van een welverdiend pensioen genieten. ,,Eigenlijk heb ik het al die jaren enorm naar m'n zin gehad, maar eens moet je stoppen en dat moment is nu aangebroken'', aldus Ina. ,,De kans dat ik in een zwart gat zal vallen is echt heel klein hoor, ik heb voldoende hobby's zoals fietsen en reizen die ik nu samen met mijn man Ton, die ook gepensioneerd is, kan oppakken. Daarnaast lijkt het me heerlijk om eens te kunnen uitslapen en zomaar een dagje niets te doen, de plicht roept niet meer en dat is fijn."

Jan Pronk

BUURTHUIS D'EVELAER Zo'n 28 jaar geleden kwam Ina bij buurtcentrum d'Evelaer als vrijwilligster kinderwerk. Al na een korte periode besloot ze te solliciteren op de peutervacature en werd aangenomen. ,,Dat was het echte begin van mijn loopbaan als begeleider van peuters bij d'Evelaer, waar we ons uitsluitend richten op kinderen van 2-4 jaar." Vanaf het allereerste begin beviel het werk haar zo goed dat ze d'Evelaer altijd is trouw gebleven. Eigenlijk heeft Ina gedurende haar lange carrière geen behoefte gehad om van werkgever te veranderen. ,,In de 27 jaar dat ik hier nu werk heb ik met verschillende besturen en collega's te maken gehad." ,,Natuurlijk had ik mijn voorkeuren en ligt de een je beter dan de ander, maar ik heb altijd het vertrouwen gekregen van het bestuur, en kon mijn werk in goede samenwerking met collega's met plezier uitvoeren.¨

ONTWIKKELING In de afgelopen jaren is de peuteropvang vanzelfsprekend wel met zijn tijd meegegaan. ,,Waar je vroeger genoeg had aan een goed ontwikkeld gevoel voor opvoeding worden er tegenwoordig veel meer eisen gesteld'', aldus Ina. ,,Er zijn normen voor toezicht per kind en zonder de benodigde diploma's kom je ook niet meer aan de slag." Naast de kerntaken proberen Ina en haar collegae de peuters ook nog enige taalvaardigheden mee te geven.

,,Spelenderwijs verbeteren we de kinderen daar waar nodig in hun taalgebruik, zo zorgen we niet alleen voor opvang maar leveren we ook nog eens een positieve bijdrage aan hun ontwikkeling. Soms komt het ook voor dat peuters door een lichamelijke of geestelijke afwijking andere zorg nodig hebben. Wij spannen ons dan extra in om het kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de basisschool en zijn enorm trots als deze kinderen er daarna in slagen zich goed aan te passen en moeiteloos overgaan."

HET AFSCHEID ,,Hoewel ik aan een kant blij ben dat het erop zit zal ik mijn werk op termijn vermoedelijk toch wel gaan missen. Eerst maar even genieten van een lange vakantie en daarna zien we wel verder. En als het gemis te groot wordt kan ik altijd nog overwegen om terug te komen zoals ik ooit begonnen ben, als vrijwilligster."

Op woensdag 18 juli van 15:30 tot 17:30 uur wordt er een afscheidsfeest georganiseerd ter ere van het vertrek van juf Ina Welp. Iedereen (oud peuters, stagiaires, ouders ) is van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en drankje herinneringen op te halen en Ina uit te zwaaien.

Locatie Buurtcentrum d'Evelaer, Luttik Cie 35, 1969 MV Heemskerk