• Ronald Goedheer

De Pijp richting IJmuiden

BEVERWIJK De Beverwijkse haven De Pijp zou wel eens in IJmuidense handen kunnen komen nu Zeehaven IJmuiden nv de enige overgebleven kandidaat is voor de mogelijke afstoting van De Pijp.

Dat is de -voorlopige- uitkomst van de eerste ronde van de gemeente Beverwijk waarbij ´de markt´ gepolst werd naar belangstelling. Men wil De Pijp verzelfstandigen, afstoten. Van de twee kandidaten is nu de keuze gevallen op de IJmuidense buren. De andere belangstellende die reageerde, Havenbedrijf Amsterdam nv, is nu buiten beeld, wellicht definitief.

De vervolgstap, overleg met Zeehaven IJmuiden, is nog lang geen definitieve keuze. Wel ziet de gemeente voldoende aanknopingspunten voor verder overleg over voorwaarden, termijnen, etc. waarbinnen ´IJmuiden´ de Beverwijkse haven ¨wil onderbrengen in de eigen structuur¨, aldus het college dinsdag in een verklaring.

De uitkomst van de gesprekken moet bepalen of de gemeente en Zeehaven IJmuiden erover overeenstemming kunnen bereiken. De Pijp is eigenlijk te klein om goed te kunnen voortbestaan en de gemeente zoekt naar de beste afstoting.