• Flink wat jeugdleden, vol enthousiasme.

    Kees Bruin
  • Carin Pirovano (rechts) en Monique Kunst.

    Kees Bruin

Eén grote badmintonfamilie

HEEMSKERK Nog één jaar en dan viert de BCH alweer haar zestigjarige lustrum. De middelgrote badmintonvereniging heeft in zich in deze lange periode ontwikkeld tot een stabiele factor binnen het Heemskerkse sportleven.  De scheidende voorzitter Carin Pirovano: ,,Wij bieden zowel de recreatieve sport als de competitiesport aan en dat is zeker geen standaard in de badmintonwereld. Heel vaak zie je dat er alleen recreatief badminton wordt gespeeld."

Kees Bruin

BC HEEMSKERK De badmintonclub uit Heemskerk heeft in totaal een kleine honderdvijftig actieve leden, waarvan zo'n 50 jeugdspelers. De scheidende voorzitter: ,,Wij zijn in de badmintonwereld een middelgrote vereniging. Ons eerste team speelt op 4e divisie niveau en daar zijn wij best trots op. 80 leden spelen in 9 teams in de competitie en wij hebben als thuisbasis De Waterakkers".

WISSELING VAN DE WACHT De huidige voorzitter Carin Pirovano is via haar zoon met de badmintonsport in aanraking gekomen. ,,Doordat ik hem altijd wegbracht en ophaalde, maar vaak ook tijdens de trainingen bleef wachten, raakte ik steeds enthousiaster voor het spelletje en ben het dus zelf ook gaan doen. Al snel daarna werd ik verleid om in de jeugdcommissie plaats te nemen als voorzitter. Uiteindelijk werd ik praeses van de jeugdcommissie en later van de vereniging". Toch komt er binnenkort al een einde aan die periode. ,,In september geef ik de hamer over aan duizendpoot Monique Kunst. Ik ga wel door in het bestuur als penningmeester, een gebied dat dichter bij mij ligt. Daarnaast kan ik mijn plek met alle vertrouwen doorgeven aan Monique, een zeer ervaren rot op bestuurlijk niveau binnen de vereniging".

NIEUWE VOORZITTER Nieuwe leidsvrouw wordt Monique Kunst, huisvrouw en moeder van 2 badmintonnende kinderen en zelf ook actief speelster. ,,Ik ben nu 8 jaar voorzitter van de jeugdcommissie geweest en ga nu in dezelfde functie door, maar dan in het bestuur. Daarnaast ben ik actief in de recreantencommissie en de toernooicommissie en verzorg ik de social media namens de club. Genoeg te doen dus in de vereniging".

VERSCHIL SPEL EN SPORT Beide dames behoren tot de kern van de vereniging en steken de draak met het grote vooroordeel over badminton. ,, Bijna iedereen doet soms of zelfs regelmatig aan badminton. Dan gaat het er echter om, dat de shuttle in het spel blijft en dat ligt bij het wedstrijdspel toch precies contra. Dit fenomeen zorgt nog wel eens voor hilarische zaken als een nieuw lid voor het eerst een partijtje bij ons komt spelen".

MISVERSTANDEN Een van de misverstanden die er heersen omtrent het badminton, is de lage intensiteit, Monique weerspreekt dit met volle overgave:,, Badminton als zaalsport is erg intensief, je bent continue in beweging. Daarnaast is badminton erg goed voor je lichaam in het algemeen, je traint namelijk heel veel spieren. Maar het is ook erg goed voor de ontwikkeling van je reactievermogen, je concentratie en last but nor least je uithoudingsvermogen".

LEDENAANWAS Er wordt bij BC Heemskerk erg veel aandacht besteed aan het op peil houden of zelfs vergroten van het ledenbestand. Monique: ,,Wij proberen op alle mogelijke manieren om het ledenbestand minimaal op het huidige niveau te houden, onder andere met een relatief lage contributiebijdrage. Het zwaartepunt ligt hierbij logischerwijze op de jeugd. Sportpas, de sportdag van de gemeente Heemskerk en acties via de scholen, dat zijn de zaken die wij op dit gebied ondersteunen of zelf doen. Zo hebben wij ook als actie, dat nieuwe leden die zich voor september opgeven een gratis racket ontvangen".


TOERNOOIEN Een belangrijke activiteit binnen het badminton zijn de toernooien. Carin: ,,De competitie in het badminton is redelijk kort en van oudsher wordt dit gecompenseerd door de grote hoeveelheid toernooien die worden georganiseerd. Deze toernooien hebben niet alleen een prestatief aspect, maar hebben ook vooral een sociaal karakter. Ons eigen mixtoernooi is ook altijd een groot succes en heel snel volgeboekt met maar liefst vierenzestig koppels".

JUBILEUM In 2019 viert de BC Heemskerk haar zestigjarige bestaan. Monique: ,,Dat vieren wij met een groot feest in april. Hoe dat er precies gaat uitzien is nog niet helemaal duidelijk, maar dat dit een hoogtepunt gaat worden staat vast".