• Met achter de Telstar en voor de Triton wordt er langzaam opgevaren naar de Noordersluis.

    Willem Moojen

Eerste sluisdeur arriveert in IJmuiden

IJMUIDEN Onder grote belangstelling arriveerde zondag rond het middaguur de eerste van de drie sluisdeuren voor de in aanbouw zijnde nieuwe sluis.

Gesleept door twee sleepboten, de Telstar (2016) van Iskes Towage & Salvage als achterboot en de En Avant I (2005) van Muller uit Dordrecht als voorboot vertrokken de zeeslepers met de 72 meter lange, 11 meter brede en 24 meter hoge sluisdeur zaterdagmiddag vanuit Rotterdam naar IJmuiden. Tussen de pieren nam de sleepboot Triton (2008) van Iskes de sleep over van de En Avant I. De bouw van de drie sluisdeuren dreigde vertraging op te lopen door financiële problemen van een Koreaanse onderaannemer die de deuren op drie verschillende werven zou bouwen, maar dat was gelukkig niet het geval.

De drie deuren werden verscheept vanuit Zuid-Korea naar Rotterdam op het zware ladingschip Talisman (1993) van Dockwise Shipping. Het transport ging niet via het Seuzkanaal , maar rond Kaap de Goed Hoop in Zuid-Afrika en arriveerde begin december in Rotterdam. Daar was het afwachten op geschikt weer om de deuren naar IJmuiden te verschepen. De sluisdeur van 2.900 ton wordt rechtop versleept en daardoor is het gevaarte uiterst gevoelig voor golfslag en wind. Elke deur sluisdeur bestaat uit zes blokken, drie boven –en drie onderblokken, die samen een deur vormen. De drie sluisdeuren (een reservedeur) zullen eerst naar Amsterdam gesleept worden waar het Aannemersconsortium OpenIJ, verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe 500 meter lange en 70 meter brede zeesluis hun uitvalbasis hebben. Na de afbouw wordt er begonnen met het invaren van de deuren. Het inrichten en testen van de deuren zal in het voorjaar plaatsvinden van 2019. Omdat er tijdens de bouw van de nieuwe grootste zeesluis ter wereld al de nodige financiële en bouwkundige tegenslagen zijn geweest is de opening van de sluis vertraagd met ruim 27 maanden en zal gepland staan begin 2022.