• Eva Dobber met surfvrijwilliger Freek van Caspel uit Wijk aan Zee.

    Ernst Dobber

Eva Uniek Sporttalent

Deze zomer was het eindelijk zo ver, na een jaar wachten. Via Stichting Downsyndroom (SDS) ontvingen de ouders van Eva, Ernst Dobber en Anne Loeber uit Santpoort-Noord, een nieuwsbrief. In één ervan stond informatie over het Surf Project. Vorig jaar bleek er geen plek te zijn, maar deze zomer was het zover: Eva mocht meedoen aan het Surf Project. Ze heeft uiteindelijk zes surflessen gevolgd.

Op het moment dat duidelijk werd dat Eva ging surfen, werd Anne toch wat zenuwachtig. 'Waar beginnen we aan', was de eerste gedachte en 'wat als Eva van haar plank af valt, is er dan wel snel genoeg iemand bij haar?' Dergelijke zorgen werden weggenomen door de oprichtster van het Surf Project, Suzanne van den Broek-Dietz (38, Haarlem).

SURF PROJECT Toen Suzanne bij een zorgboerderij werkte, vroeg een jongen met Down aan haar of ze hem en de andere kinderen niet kon leren surfen. Dat idee bleef bij haar hangen. Ze zocht contact met een surfschool en met de oprichter van het Wave Project in Engeland. Inmiddels werkt het Surf Project met ruim honderd vrijwilligers, en komt er een vierde locatie bij. 'Zorg dat het goed in elkaar zit en begin klein.' Suzanne blikt terug: 'Dat advies kreeg ik mee van het Wave Project. Die insteek helpt mij om de veiligheid en de professionaliteit te waarborgen'. Ze is opgeleid als ontwikkelingspsycholoog en heeft ervaring met kinderen die Down, autisme of ADHD hebben. Het is heel dankbaar werk, vindt ze: 'Elke dag gebeurt er wel iets moois'. UNIEK SPORTEN Het Surf Project is via Sportservice Noord-Holland in aanraking gekomen met Uniek Sporten. Het Fonds Gehandicaptensport wil met Uniek Sporten ervoor zorgen dat meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen. Bij de jaarlijkse verkiezing van sporttalenten, werd Eva Dobber voorgedragen door het Surfproject. Ze ontving de meeste stemmen via internet. Daarna werd ze uitgekozen door een vakjury onder leiding van Guus Hiddink. De prijsuitreiking vond plaats bij Heliomare in Heemskerk. Eva won een bedrag om te besteden aan sporten en het Surf Project ontving eveneens een geldbedrag. Donaties blijven echter altijd welkom, omdat er veel kosten gemaakt moeten worden om de kwaliteit te blijven waarborgen. Zonder de inzet van vrijwilligers zou het lastig worden om de lessen op een laagdrempelige manier te kunnen aanbieden. Meer informatie is te lezen via www.surfproject.nl

VRIJWILLIGERS Veiligheid is erg belangrijk bij het Surf Project. Daarom is er één op één begeleiding en staan de instructeurs paraat aan de kust tijdens de surflessen. De begeleiders bestaan uit vrijwilligers. 'Die vrijwilligers geven met veel toewijding surfles', vertelt de moeder van Eva. 'Er wordt drie keer met dezelfde begeleider gesurft'. Freek van Caspel (36) uit Wijk aan Zee was tijdens de eerste drie lessen de begeleider van Eva. Hij vindt vrijwilligerswerk vanzelfsprekend, naast zijn werk bij de radio. Hij surft al jaren en het Surf Project leek hem heel mooi om te doen. Daarna ging Eva door naar de Surfclub om nog eens drie lessen te volgen. ENTHOUSIAST In het begin probeerde hij verbaal contact te leggen met Eva, maar toen hij dat losliet veranderde de manier van communiceren. 'Ze was zo enthousiast en ging helemaal op in het surfen'. Freek vervolgt: 'Surfen is een 'way of life' en het is verslavend, ik wil die 'stoke' graag delen. Er wordt al snel gedacht: dat kunnen mensen met een beperking niet. Maar je moet juist kijken naar wat iemand wél kan'.

Eva's moeder legt uit dat er een prettige sfeer was tijdens de surflessen. Het gezin ging er met plezier naartoe. 'Eva moet normaal gesproken aangespoord worden om in beweging te komen, maar tijdens het Surf Project stond ze echt letterlijk te springen om te gaan surfen. Contact leggen is niet vanzelfsprekend voor Eva, maar tijdens het Surf Project was dat geen probleem. Ik heb haar echt zien groeien', besluit Anne trots. GROOT Dinsdag 28 november werd het Nationale Gala van de Gehandicaptensport gehouden. Eva zag er mooi uit in haar rode galajurk. Peter Heerschop en Viggo Waas waren de spreekstalmeesters. Eva werd geïnterviewd en kreeg een bos bloemen. Ze heeft zelfs met Ali B en Brownie op het podium gedanst.

Ze is in korte tijd veel gegroeid en Eva gedraagt zich volgens haar moeder Anne ook anders. Haar kinderspeelgoed vindt ze nu minder interessant. Ze gedraagt zich 'groter'. De volgende ochtend na het gala zei ze tegen haar moeder: 'Ik ben een groot mens hè?'.