• De haven van Beverwijk ligt vol met 19 klassieke zeilschepen.

    Willem Moojen

Fantastiko wint Race of the Classics

BEVERWIJK De 30e editie van de jaarlijkse Race of the Classics, eindigde weer in Beverwijk. Het zeilschip Fantastiko met schipper Huub Veeneman kwam als winnaar uit de bus. Bijna 450 studenten verdeeld over 19 kleinere hoofdzakelijk klassieke zeilschepen, voeren naast een ervaren bemanning mee aan boord. Voor de meeste studenten was het hun eerste zeereis.

Willem Moojen

OP WEG NAAR IPSWICH De wedstrijd waaraan loggers, kotters, barkentijnen, klippers, schoeners en twee- en driemasters, die nog traditioneel zijn getuigd meedoen, vertrokken 2 april vanuit de Veerhaven in Rotterdam. De race voerde van Rotterdam naar Ipswich aan de Engelse oostkust. Het weer was goed, en met een stevige bries in de rug, kon de Engelse haven aan de rivier Orwell, dinsdagmiddag 3 april worden aangelopen. Omdat er de volgende dag te veel wind stond om uit te varen, werd woensdag op Engelse bodem vertoefd. Donderdagochtend heel vroeg werd weer het ruime sop gekozen op weg naar Scheveningen, waar laat in de avond werd afgemeerd. Vandaar werd koers gezet via de sluizen van IJmuiden naar Beverwijk , waar de schepen zaterdagmiddag arriveerde. Hier werd een groot slotfeest gevierd. Zondagochtend 8 april vertrokken de zeilschepen met veel ouders van de studenten aan boord in convooi richting de Coenhaven in Amsterdam voor de afsluiting met diner en een feest en zat het jaarlijkse spektakel er weer op.

ZEILEN MET SPIERBALLEN Tijdens de race, die zoveel mogelijk wordt gezeild, wordt het nodige geëist van bemanning en schepen tijdens allerlei wedstrijd- elementen. Aan de race deden 19 teams mee van verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland. Het team Stenden Hogeschool met vestigingen in Noord-Nederland bemande de winnende Fantastiko. De organisatie is al enkele jaren zeer te spreken over de rustige ligging van de haven in Beverwijk.

JEUGDZORGPROJECT Het zeezeil-expeditieschip Fantastiko (type Noordkaper) is gebouwd bij opleidingswerf De Chinook in Haarlem tussen 2002 en 2012 binnen een Jeugdzorg-project waar 200 jongeren en tientallen experts bij betrokken waren. Het schip is 23 meter lang en 5,60 meter breed met een zeiloppervlak van 216m2. Aan boord is accommodatie voor 12 personen. Het grootste schip in de vloot was dit jaar wederom de Artemis, een in 1926 in Noorwegen voor de walvisvaart gebouwde driemastbark met een lengte van 59 meter en een zeiloppervlak van 1050 vierkante meter.