• Uitgeester Nico Oudendijk bij zijn warmtepomp die zijn mooie woning keurig op temperatuur houdt.

    Siem Weterings

Hoe duurzaam is jouw huis?

UITGEEST Al jaren hebben wij 20 zonnepanelen op het dak die meer stroom opleveren dan dat wij zelf verbruiken. Dit gaat terug het net op en daar krijgen wij een veel te lage vergoeding voor van de energieleverancier. Met het oog op de toekomst ben ik nu aan het onderzoeken hoe ons gasverbruik omlaag te krijgen. Gingen wij nu ons huis bouwen, en niet 23 jaar geleden, dan hadden wij het anders gedaan.

Siem Weterings

DUURZAAM Afgelopen (3 november) en komende zaterdag (10 november) is de Nationale Duurzame Huizen Route. Dit is een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen. Ruim 1250 woningen in heel Nederland zijn hierbij aangesloten. Tijdens deze Duurzame Huizen Route krijg je de mogelijkheid om huiseigenaren persoonlijk te ontmoeten. In heel Nederland stelt een groot aantal huiseigenaren hun duurzame huis open. In een ongedwongen sfeer heb je alle tijd om vragen te stellen. Dus wij op de fiets richting de Kuil in Uitgeest waarvoor wij ons hebben aangemeld.
ISOLATIE Enthousiast worden Jolanda en ik ontvangen door Nico Oudendijk en Lenie Verver. Wauw, wat een ontzettend mooi huis. Eén grote ruimte beneden met veel licht, een mooie open trap naar boven en een prachtig kookeiland. Onder het genot van een bakkie koffie vertelt Nico fanatiek over de bouw van hun huis in 2015. Goeie isolatie is al gauw het halve werk. De muren van deze houtskeletbouw woning zijn 51 cm (!) breed. Je levert dus een meter ruimte in, maar dat resulteert in een hoop energie voordeel. Naast deze wandisolatie hebben ze ook tweevoudige dak- en vloerisolatie. Daar komt nog drievoudig glas bij en laat nu de warmte in huis maar eens proberen naar buiten te komen, of de kou naar binnen.

POMPEN Voor hun energievoorziening hebben ze 24 zonnepanelen op het dak liggen. Sinds kort ook een Tesla powerwall batterij voor de opslag van deze overdag opgewekte energie, die dan weer gebruikt kan worden als de zon slaapt. Voor de verwarming zorgt een lucht/water warmtepomp. Omdat dit water nooit warmer is dan 50 graden, te koud voor gewone radiatoren, moest er wel vloerverwarming door de hele woning inclusief boven. Elk vertrek heeft een eigen temperatuurregelaar. De douche is aangesloten op een grote warmtepompboiler.

DOMOTICA Tenslotte maakt het huis gebruik van domotica. Wat? Inderdaad, ik moest het even opzoeken, het betekent huisautomatisering. Met behulp van elektronica worden allerlei dingen in huis geregeld. Bijvoorbeeld het zonnescherm wat automatisch dicht gaat, of de verwarming die een standje lager gaat als niemand in huis wordt gedetecteerd. Iedereen heeft wel één of andere vorm van domotica in huis. Thermostaat, mengkraan in de douche of buitenlamp met sensor. Het wordt natuurlijk pas echt leuk als je kratje bier bijna op is en het systeem automatisch een bestelling doet bij je supermarkt. Mijn vriend Peter zeurt al jaren aan zijn huisbaas om dit bij hem te installeren. Het automatisch aanvullen van de keukenvoorraad zal in de nabije toekomst zeker gaan gebeuren.

GASLOOS De zeer energiezuinige woning van Nico en Lenie is dus geheel gasloos. Wel waren ze verplicht om een aansluiting tot in het huis te nemen, kosten 1250 euro. Hoezo regeltjes? Regenwater wordt gedeeltelijk opgevangen voor hergebruik en in de tuin lopen 2 kippen. Natuurlijk is hun huis een top voorbeeld van duurzaam wonen dat niet voor iedereen is weggelegd. Zeker bij bestaande woningen kost het veel geld om de traditionele gasradiatoren te vervangen door vloerverwarming. Maar er zijn vele manieren om energie te besparen. Van tochtstrip tot gevelisolatie, van vloerisolatie tot zonnepanelen.

Kijk ook eens op www.duurzamehuizenroute.nl en misschien doe je er wel inspiratie op.

[Siem.Weterings@gmail.com