• Leonieke met haar zonen Kyan (10) en Jace (13).

    Jacco Tuijn

Leonieke geeft de hoop niet op

BEVERWIJK Leonieke van Wilgenburg is geboren en getogen op de Grote Houtweg in Beverwijk en haar ouders wonen er nu nog steeds. Inmiddels is zij al een paar jaar woonachtig in Leiden, samen met haar vriend Roy en de kinderen Jace van 13 en Kyan van 10. Leonieke is 38 en heeft chronische Lyme. Zij is al 7 jaar ziek en werkt hierdoor al zo'n 5 jaar niet meer.

Jacco Tuijn

TEKENBETEN Leonieke kreeg in 2009 een aantal tekenbeten. De eerste klachten kwamen na een jaar en dat werden er allengs meer. Ze kreeg o.a. tintelingen in de handen, pijn in de handen en armen, spierpijn, spiertrekkingen, vermoeidheid, duizelingen, migraine, pijnlijke gewrichten, gevoeligheid voor licht en geluid, rugpijn, keelpijn, oorproblemen (zwarte vlekken), zenuwpijnen, tintelingen in het gezicht, smaakproblemen en hartklachten.

Hiermee was de lange lijst van klachten nog niet ten einde. Leonieke kon op een bepaald moment niet meer lopen en werd afhankelijk van een rolstoel en kreeg ook nog geheugenproblemen. Leonieke: "Ik had ook geheugenproblemen en ik wist zelfs de namen van de kinderen niet altijd meer. Inmiddels weet ik die gelukkig wel weer hoor."

Na twee jaar zoeken naar de oorzaak van de klachten werd chronische Lyme en chronische Bartonella vastgesteld. Leonieke: "De voorgeschreven antibiotica bood in eerste instantie verbetering totdat ik op een gegeven moment resistent was geworden. Ik heb daarna allerlei behandelingen geprobeerd zoals bij een natuurarts, bij een Lyme-kliniek in Amsterdam en in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam maar deze hadden niet het gewenste resultaat. Nu ben ik helaas 'uitbehandeld' in Nederland."

Duitsland Leonieke is nu, sinds maart 2016, onder behandeling van een specialist in Duitsland. Ze kan nu weer lopen (niet al te ver) en het geheugen is beter. Wel krijgt ze terugvallen de neurologische klachten worden weer steeds heviger.

STAMCELLEN "We hebben nu een kliniek in Duitsland gevonden die stamcelbehandeling doen waar zeer goede resultaten mee worden behaald. Ze nemen je eigen stamcellen, pakken de sterksten, vermeerderen die en plaatsen die terug. Je lichaam heelt zichzelf na de behandeling. Na al die jaren van antibiotica vind ik dit een heel fijn idee. Ik heb al heel veel ervaringen van anderen gelezen. Velen zijn weer als nieuw na de behandeling. Mijn droom is dus om daar behandeld te kunnen worden en om mijn leven weer terug te krijgen."

KOSTBAAR De kosten voor deze therapie zijn heel hoog, namelijk zo'n €35.000. De familie van Leonieke gaan 'Lopen voor Lyme'. Zij gaan op 14 april voor de tweede keer voor haar wandelen en hardlopen. Zelfs haar kranige zoon Kyan van 10 zal 3 uur gaan wandelen om geld in te zamelen voor de behandeling van de ziekte van zijn moeder. Op 24 februari is er ook een spetterend benefietfeest georganiseerd in Zoeterwoude, speciaal voor Leonieke, waar artiesten belangeloos optreden.

Het is Leonieke's grootste droom om er weer met vriend en kinderen op uit te trekken en leuke dingen te doen. De hoop is nog niet opgegeven.

Meer informatie is te vinden op www.lopenvoorlyme.nl/team/lopen-voor-leonieke/