• Henk van Zanten

Lezing over stoom: 'Een Open Blik'

[BEVERWIJK] Water, Stoom en Stroom zijn drie belangrijke elementen in de ontwikkeling en de historie van de industrie in de IJmond. Water als levensader met het Noordzeekanaal, de haven van Beverwijk en IJmuiden. Stoom als drijvende kracht voor machines en mensenhanden. En Stroom als impuls voor hoogwaardige technologie. Bronnen voor de ontwikkeling van een Nijvere IJmond. Het Museum Kennemerland, Het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland en de Historische Kring Heemskerk schenken daar september tot en met januari 2018 met verschillende activiteiten aandacht aan. Na de opening in september van de tentoonstelling BLIK in het Museum Kennemerland is de eerstvolgende activiteit rond het thema stoom de lezing 'Een Open Blik'.

Staal is een veelzijdig materiaal en wordt voor vele toepassingen gebruikt. De focus van deze voordracht is gericht op de toepassing van staal voor het verpakken van conserven en sluit dus mooi aan bij huidige de tentoonstelling in het Museum Kennemerland. Bij de lezing wordt in het bijzonder ingegaan op aspecten en ontwikkelingen waarvan de gemiddelde consument geen enkel idee heeft. Het is dan ook de intentie van de spreker om de toehoorders mee te nemen in het voor hen onbekende veld van de soorten stalen verpakkingen en de daarmee verbonden technologieën en ontwikkelingen. Na de voordracht zullen de aanwezigen met een andere blik door de supermarkt lopen.

Donderdagavond 12 oktober houdt dhr. Leo Hartman zijn lezing onder de titel ´Een Open Blik´. De avond start om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. De entree bedraagt €5, leden HGMK gratis. Er kan niet meer gereserveerd worden, dus vol=vol en kom op tijd.