Longarts Pauline Dekker van het RKZ in Beverwijk uit Alliantie gezet: 'Steun is hartverwarmend'

BEVERWIJK Pauline Dekker, longarts in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk en prominent voorvechtster van een samenleving zonder tabak, ontvangt allerlei steunbetuigingen nu bekend is geworden dat ze uit de Alliantie Rookvrij Nederland is gezet.

Deze koepelorganisatie tegen roken, breekt met haar en haar collega-longarts Wanda de Kanter. "Wij vinden het besluit een groot verlies in de gezamenlijke strijd om roken tegen te gaan", zegt Longkanker Nederland. De afgelopen jaren zijn De Kanter en Dekker hét gezicht geworden van de anti-rookbeweging. Ze trekken fel ten strijde tegen de tabaksindustrie.

Veel mede-strijders begrijpen het besluit om het tweetal uit de organisatie te zetten niet. "Ik ben echt aangedaan door dit nieuws en vind het dan ook volstrekt onbegrijpelijk. Deze mensen verdienen een standbeeld. En nu worden ze gewoon afgeserveerd." zegt bijvoorbeeld Leonard Witkamp, directeur van zorginstelling Ksyos, tegen Een Vandaag. Zijn organisatie, die 4.500 medisch specialisten en paramedici en 7.500 huisartsen vertegenwoordigt, is direct uit de Alliantie gestapt. Ook Longkanker Nederland en de vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ageren tegen het besluit.

De Alliantie Nederland Rookvrij bestaat uit meer dan 150 leden, zoals onder KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds, maar ook gemeenten, bedrijven en sportclubs zijn aangesloten. De Alliantie ontkent in een schriftelijke reactie dat de samenwerking is verbroken omdat de longartsen te kritisch en activistisch zouden zijn. Het zou gaan om "verschillen van inzicht in de strategische koers." 

Voor Dekker kwam het besluit als een schok. Als longarts ziet ze dagelijks de gevolgen van roken voorbijkomen. "Stel dat bewezen wordt dat er een relatie is tussen het drinken van een limonadesoort en leukemie. En het is nog steeds te koop bij elke supermarkt en tankstation. Dan word je toch ook razend? Dan haal je dat weg! En dan ga je ook niet eerst overleggen of dat wel moet." laat zij weten in een reactie aan NH Nieuws. De longarts krijgt veel positieve reacties en steunbetuigingen binnen. "Het is echt hartverwarmend!"