• www.pixabay.com

Losse tegels door droogte: fietsers en bromfietsers opgelet!

VELSEN De voortdurende droogte heeft een forse weerslag op de klinkerwegen en tegelpaden in de gemeente Velsen. Op willekeurige plaatsen komen spontaan tegels en stenen los te liggen en steken ze omhoog. Het is daarom vooral voor wielrijders oppassen geblazen, meldt de gemeente Velsen.

Straatwerk en tegelverhardingen worden altijd aangelegd op een zandbed. Dat zandbed is een beetje vochtig, waardoor het stevig is en de tegels en stenen goed vasthoudt. Door de langdurige droogte en felle zon is al het vocht nu wel weg uit de ondergrond. Daardoor liggen stenen en tegels nu op los zand, ze hebben geen steun meer. Dus als er iemand overheen rijdt, kunnen ze gaan bewegen en komen ze nog verder los te liggen. Het straat- en tegelwerk holt daardoor hard achteruit. Helaas is daar praktisch niets tegen te doen.

De gemeente probeert met man en macht de zwakke plekken in te vegen met voegmateriaal, om de stenen wat vaster te laten liggen. Maar verder is zij overgeleverd aan de weergoden. Sproeien zou helpen, maar is onbegonnen werk. De gemeente kan pas goed repareren als de ondergrond voldoende vochtig is - na regen.