• Leerlingen van de Tata Steel Academy

[Open Dag Tata Steel-school

IJMUIDEN Jongeren met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek, kunnen dinsdag 23 januari tijdens een Open Dag van 15.00 tot 20.30 uur kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden.

Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Bezoekers kunnen ook kennismaken met de nieuwe technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printers en robotica. Je krijgt uitleg over het werk bij o.a. de Technische Dienst, de Oxystaalfabriek en R&D. Ook medewerkers van de pilot plant HIsarna zijn aanwezig. Dat is de in IJmuiden bedachte technologie voor het maken van ruwijzer met minimaal 20% minder CO2-uitstoot. Enkele leerlingen van de Academy zijn betrokken bij dit revolutionaire project, dat het aanzien van de staalindustrie ingrijpend kan veranderen. Ook hoor je meer over de speciale module duurzaamheid.

WALHALLA Tata Steel is een walhalla voor jongeren die zich willen ontwikkelen op het gebied van techniek. Aan de Academy van Tata Steel worden diverse landelijk erkende technische opleidingen aangeboden: procestechniek (MBO-3), werktuigbouw (MBO-3 en MBO-4) en elektrotechniek (MBO-3 en MBO-4). Er is speciale aandacht voor automatisering en robotisering. De opleidingen zijn toegankelijk voor iedereen met een VMBO-diploma (Kader, Gemengd of TL) of met een overgangsbewijs naar Havo4, met voldoendes voor natuurkunde en wiskunde. De twee- en vierjarige opleidingen combineren werken en leren. De leerlingen ontvangen vanaf de eerste dag een salaris en krijgen een baangarantie. Dat spreekt veel jongeren aan. Van de medewerkers in de fabrieken en installaties is de helft ooit begonnen op de bedrijfsschool. Het slagingspercentage aan de Academy is 88% (landelijk gemiddelde MBO is 65%).

FABRIEKSBEZOEK Tijdens de Open Dag zijn er ook diverse activiteiten. Je kunt brandjes blussen met de bedrijfsbrandweer en een kijkje nemen bij de Technische Dienst of in een van de vele fabrieken. Een geldig identiteitsbewijs is daarvoor verplicht en er geldt een minimumleeftijd van 14 jaar. Aanmelden is niet nodig. Het is mogelijk om je al op de Open Dag in te schrijven voor een van de opleidingen. Locatie: Academy Tata Steel, Rooswijkweg 61 in Velsen-Noord. Meer info: tatasteeljobs.nl/leerlingen.