• De Noordersluis is open, het laatste stukje naar Amsterdam.

    Willem Moojen

Pedro wint Classic zeilrace

Team Philips wint zeilrace Race of the Classics

[VELSEN] De Race of the Classics voor Young Professionals wordt ieder jaar door circa 680 jonge talenten gevaren aan boord van zo´n 23 klassieke zeilschepen in allerlei soorten en maten.

Het behoud van het varend erfgoed is een van de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Race of the Classics. Dit jaar won de Pedro Doncker.
De Race of the Classics bestaat uit twee edities. Sinds 1989 voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit, deze race eindigt sinds een aantal jaren in Beverwijk. Vanaf 2006 wordt in oktober de race voor Young Professionals gevaren, werkzaam bij toonaangevende (inter)nationale bedrijven. De Young Professionals nemen deel aan een echte zeilrace op de Noordzee. Dit jaar onder de deelnemende bedrijven o.a. Ministerie van Defensie, Heineken, ING, Philips, Rabobank, Shell, Tata Steel. Sinds enkele jaren vertrekt de vloot vanuit de Veerhaven te Rotterdam, meestal voor een oversteek naar Ipswich, Engeland. Vanwege te harde wind werd er de eerste dag (10 oktober) niet uitgevaren en vertrokken de schepen de volgende ochtend. In plaats van Ipswich aan te lopen werden door de teams op de Noordzee spannende wedstrijdrakken gevaren, waarbij veel wordt gevraagd van schip en bemanning. Bij slecht weer kon ook uitgeweken worden naar Den Helder of Brugge, uiteindelijk finishte de race via IJmuiden op 15 oktober op het IJ in Amsterdam waar het evenement werd afgesloten met een spetterend eindfeest.

De overall winnaar van editie 2017 is team Philips met de Pedro Doncker. Het zeilschip, een voormalige trawler, werd verbouwd in 2008 tot barketijn en is 47m lang en 7,5 breed. Het zeiloppervlak bedraagt 1007m2.
Onder leiding van ervaren schippers en bemanningsleden ervaren de Young Professionals hoe het er op een zeilschip op de Noordzee aan toe gaat. Het evenement is uitgegroeid tot de grootste zeilrace op klassieke zeilschepen in Nederland. Jaarlijks varen circa 23 schepen mee, variërend van 30 - 50 meter. De vloot bestaat onder andere uit loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. De schepen zijn nog traditioneel getuigt, wat betekent dat het varen erg arbeidsintensief is.