• Het voorlopig ontwerp op de pc van Henk Tijbosch. Daarnaast eerdere exemplaren van Heemskerk en Haarlem.

    Siem Weterings

Plaatjesalbums over vroeger populair

Nu ook Spaar BeverWijkaanZee

BEVERWIJK Vroeger, toen roken nog niet ongezond was, spaarde ik de prachtige vogelplaatsjes die mijn vader kreeg bij zijn sigarettenpapiertjes van Riz Lacroix. Ik kon niet wachten tot zijn pakje Zware Van Nelle op was, dan kreeg ik weer een nieuw exemplaar. Het bijbehorende album kostte toen 65 cent = 29 eurocent. Bij elk plaatje stond er informatie over de vele bezoekers in onze achtertuin. De albums staan nog steeds bij ons in de boekenkast. Mijn voorliefde voor vogels is toen begonnen.

HEEMSKERK Het sparen van allerlei plaatjes is tegenwoordig erg in. Jaren waren de voetbalplaatjes favoriet bij veel kinderen. Nu staan er zelfs dranghekken bij de winkels als er een actie is met Freek Vonk, Ruimtevaart, Techie, Dino's enz... Ook Bibliotheek IJmond Noord start weer een plaatjesactie. Enkele jaren geleden was er het album Spaar Heemskerk. Vanwege het grote succes, Heemskerkers stonden op de eerste werkdag van de maand in de rij te wachten tot de bieb open ging, is er binnenkort het album Spaar BeverWijkaanZee. Dit album biedt een originele blik in de tot de verbeelding sprekende geschiedenis van Beverwijk en Wijk aan Zee.

HISTORIE Spaar BeverWijkaanZee is een spaarplaatjesboek geïnspireerd op de oude Verkade- en Droste-albums met BeverWijk aan Zeese verhalen en anekdotes. Van kust tot meubelboulevard, van de kermis tot strandfeest. En vele andere onderwerpen over personen, gebeurtenissen en monumenten. Het biedt een originele blik in de tot de verbeelding sprekende geschiedenis van Beverwijk en Wijk aan Zee.

CHOCOLA Grafisch ontwerper Henk Tijbosch is de drijvende kracht achter dit project samen met Heleen Vink fotografie en met ondersteuning van (oud)journalist Jan Butter. Ik heb al even in het voorlopig ontwerp mogen neuzen en het ziet er erg goed en professioneel uit. Van alles komt langs in deze uitgave; Bekende en onbekende BeverWijkaanZeeërs, winkelen, sport, folklore, ondernemers, kunst en cultuur, beetje historie en natuurlijk het Heden. Het album gaat met de tijd mee. In tegenstellig tot vroegere edities zitten er zogenaamde QR-codes in waardoor filmpjes met speciale reportages over Beverwijk en Wijk aan Zee bekeken kunnen worden op telefoon of tablet. (niet op die van Droste en Verkade)

BIBLIOTHEEK Spaar BeverWijkaanZee verschijnt eind november 2018 en wordt samengesteld en uitgegeven door Bibliotheek IJmond Noord en Stichting Nieuwe Gracht Producties, in samenwerking met vele boeiende Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs. Spaar BeverWijkaanzee is verkrijgbaar bij Bibliotheek IJmond Noord à 15 euro per verzamelboek en wordt in een kleine oplage in full color gedrukt. De plaatjes (150 stuks; 1x30; 6x20) verschijnen in 2018/2019 gedurende zes maanden elke eerste werkdag van de maand en zijn verkrijgbaar bij Bibliotheek IJmond Noord, in envelopjes van twintig plaatjes à twee euro. Spaar BeverWijkaanZee wordt eenmalig uitgegeven dus wees er op tijd bij.

CADEAU Spaar BeverWijkaanZee is online te bestellen via de website van de bibliotheek. Uiteraard kun je ook bij de klantenservice in de bibliotheek je verzamelalbum bestellen en afrekenen. En als je eens met een origineel cadeau aan wilt komen, het album is voor Vaderdag 2019 helemaal compleet. Maar natuurlijk is het zeker leuk om het al met Sinter Klaas of Kerst te krijgen. Laat het dan niet door Zwarte Piet bezorgen, dit kan een hoop gezeur opleveren.

PYJAMA Spaar BeverWijkaanZee wordt in een speciale Pyjama-Camping-Bieb-Nacht 16 november in de bibliotheek gepresenteerd. Voor meer informatie over deze avond en over het spaaralbum, kijk in de agenda van bibliotheekijmondnoord.nl of fiets even gezellig langs de bieb.

Siem.Weterings@gmail.com