• Bewoners van Wijk aan Zee krijgen uitleg van Tata Steel directeur Hans van den Berg; wederom gingen ze ontevreden naar huis.

    Siem Weterings

Provincie grote afwezige infoavond

WIJK AAN ZEE Naast de ruim 400 belangstellenden en de regio pers was ook de landelijke pers donderdagavond naar de Moriaan gekomen voor de informatie avond door Tata Steel georganiseerd over hun plannen om de overlast in 2030 tot een minimum te beperken. Echter, doordat de maandag ervoor bekend werd dat in een eerste versie van het onderzoek door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schadelijke stoffen gevonden zijn in de grafietregen die regelmatig in Wijk aan Zee neer daalt, kwam eigenlijk bijna iedereen hiervoor naar het dorpshuis in onze kustplaats.

RAPPORT Grote afwezige was gedeputeerde Tekin van de Provincie, de opdrachtgever voor het onderzoek door RIVM. Hij had zo'n belangrijke afspraak, die kon hij niet afzeggen. Zat hij soms bij Oranje - Engeland? Ik durf te wedden dat als dit net voor de provinciale verkiezingen gespeeld had, hij er wel bij geweest was. Echt schandalig dit. Gevolg, Tata Steel directeur Hans van den Berg schoof alle vragen over het RIVM rapport door naar de Provincie, want hij weet niet wat er in staat. Tata had zelf ook nog wel vragen. Wel gaf hij uitleg over de extra maatregelen die ze maandag 3 juni aankondigden, enkele uren voor het RIVM rapport bekend werd. Toeval? De slakken laten ze nu ongeveer 20 uur afkoelen in plaats van de 6 uur hiervoor. Dat levert veel minder grafiet op. Waarom nu pas en niet al sinds november 2018 toen de grafietregens op hun hoogtepunt waren?

ONMACHT Burgemeesters en wethouders van de IJmond gemeenten waren er ook. Martijn Smit van Beverwijk maakt zich zorgen om de gezondheid, maar wettelijk kan hij eigenlijk niets doen. De Provincie neemt de beslissingen. Wel werd hij even pissig toen hij uit de zaal het verwijt kreeg dat ze hem nooit zien in Wijk aan Zee, terwijl gedeputeerde Tekin elke week kwam. (Behalve wanneer hij er eigenlijk had moeten zijn: afgelopen donderdagavond!)

SCHEURING? Het blijft allemaal vreemd. November 2018 bij de eerste grote bewonersbijeenkomst was het vier handen op één buik, Tata Steel en de Provincie. Nu de eerste punten van het rapport naar buiten zijn gekomen, het grafiet is schadelijk voor o.a. jonge kinderen en zwangere vrouwen, laat de Provincie het afweten op deze belangrijke infoavond. Tata Steel staat er alleen voor en wijst naar de Provincie voor dit rapport. Deze organiseert nu zelf, mede onder druk van de landelijke politiek, op 19 juni een bijeenkomst voor de IJmond bewoners, waarin ze de uitkomsten van het rapport presenteren. Zonder de veroorzaker waarschijnlijk, dus kan de provincie de bal weer terug spelen naar Tata. En de bewoners zijn weer de dupe van dit gepingpong.

SMS Dat is de grafietgoden verzoeken. Sinds het sms-alert was er maar 3 keer alarm geweest, de laatste keer ruim 2 maanden geleden, zei de Tata directeur. Prompt ging afgelopen zaterdag het sms-alarm af. Weer kwam er een wolk met viezigheid richting de bewoonde wereld. Achteraf werd gezegd dat dit door het stormachtige weer kwam, maar welke Wijk aan Zeeër gelooft de uitleg van de staalgigant nog? Wij in West Beverwijk worden er langzamerhand ook moedeloos van.

TOEKOMST? De pr-show van Tata Steel begint nu duidelijk te haperen. Roadmap 2030, op weg naar een betere leefomgeving. Het mooie plan voor de komende 10 jaar om de overlast van stof, geluid, geur en licht aanzienlijk te verminderen werd zeer sceptisch ontvangen door de aanwezige IJmond bewoners. Is het niet gewoon achterstallig onderhoud wat met een strik er om gepresenteerd wordt? En aangezien Tata Steel ´te koop´ staat, is een eventueel nieuwe eigenaar wel bereid zoveel geld in de leefomgeving te stoppen? En wat doet Tata India? Kortom, op papier misschien allemaal mooie plannen, maar de praktijk betekent waarschijnlijk nog jaren overlast.

Siem.Weterings@gmail.com