• Frans Hagendoorn tijdens een radiointervieuw.

    Foto Judith den Dunnen, aangeleverd
  • - We rijden onder het gebouw door naar achteren. Klaas zet de auto op een plaats 'gereserveerd voor directieleden' en we lopen naar de ingang in de poort. - (RdH p.134)

    Foto aangeleverd
  • Voorzijde van ´Rock da Hoogovens´.

    foto

Rock da Hoogovens: Symbiose tussen staalgigant en kustdorpsbewoners

BEVERWIJK Een roman van voormalig Beverwijker Frans Hagendoorn die zich afspeelt in de jaren '80 van de vorige eeuw tijdens de roerige tijden rondom het grote staalbedrijf aan de IJmondkust, toen nog het voormalige Hoogovens, tegenwoordig TaTa Steel. Vooral de grondperikelen zijn in die tijd een hot item. Het boek is een combinatie van waargebeurde verhalen en een prettig lezende speurdersroman.

Hans Wagemaker

Frans Hagendoorn (Amsterdam 1950) heeft een deel van zijn jeugd gewoond in Beverwijk. Hij is altijd bewust bezig geweest met de maatschappij en in het bijzonder wat betreft onderwijs en milieu. Hij verduidelijkt: "Ik heb nog deel genomen aan bezetting Alternatieve Pedagogische Academie in Beverwijk". Hagendoorn werkte ruim 25 jaar parttime in het onderwijs en nam hij deel aan diverse projecten op cultureel gebied in Waalwijk en omgeving. Hij geeft workshops over het uitgeven van boeken, via een uitgever of in eigen beheer. ´Rock da Hoogovens´ is het vijfde boek dat hij in eigen beheer uitgeeft. In 1976 vertrok hij naar Waalwijk omdat hij daar werk kon krijgen na een jaar aan de Brederode l.e.a.o. in Beverwijk te hebben gewerkt. Als neerlandicus heeft hij in zijn lessen steeds de nadruk gelegd op goed omgaan met onze aarde.

TERUG NAAR ROOTS Het idee om een roman te schrijven over de toenmalige Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel, ontstaat bij Hagendoorn ongeveer 2 jaar geleden. "Nu ik met pensioen ben, blijkt die drang tot overdragen en aandacht vragen voor nog lang niet verdwenen en doe ik dat via het schrijven van boeken." Voordat hij vertrok naar Waalwijk heeft hij nog wel het opblazen van de bunker van de Andre de Thaye-groep achter de Kagerweg nog meegekregen, evenals het bouwen van de fabriekshallen ter plaatse. In de jaren 80 werd het contact wat minder door zeer drukke werkzaamheden, maar toen hij zo'n 15 jaar geleden weer regelmatig deze kant uitkwam werd hij geconfronteerd met de rondweg en de binnenduinweg halverwege de Zeestraat. "In mijn boek verwijs ik naar deze gebeurtenissen. Toen ben ik met terugwerkende kracht hier in gedoken en zeker de laatste vijf jaar serieus onderzoek gedaan naar de stand van zaken. Via Facebook heb ik ook veel informatie kunnen bemachtigen. De laatste jaren kampeerde ik verschillende malen per jaar op de Banjaert om van daaruit de plaatsen in mijn boek 'live' te beleven en mijn geheugen op te frissen. In de Bergerslaan waar ik destijds woonde werkte iedereen bij Hoogovens, uitgezonderd mijn vader die bij Stoutenbeek werkte." Over zijn nieuwe roman zegt hijzelf: " het is een maatschappijbewuste speurdersroman met science fiction elementen." De titel van het boek verwijst naar de rockmuziek die altijd in beweging is en ´da´ is een uitdrukking in diezelfde muziekscene.

SYMBIOSE Het verhaal speelt in de jaren 80 van de vorige eeuw tegen het licht van een van de grootste staalfabrieken van Europa, de voormalige Hoogovens, thans Tata Steel in het duingebied van Noord-Holland. Lange tijd was dit bedrijf voorbeeld voor een goede, sociale werkgever. In het oprukkende internationale hyperkapitalisme van de jaren zeventig blijkt het goede sociale beleid echter steeds minder houdbaar. Het lijkt erop - zeker voor de bewoners van Wijk aan Zee - dat de noodzakelijk balans binnen een symbiotische relatie aan het verschuiven is. Velen dringen aan op milieumaatregelen, maar de meningen zijn verdeeld. "Het is onze broodwinning, als het je niet aanstaat rot je maar op." En "Ik wil dat mijn kinderen hier gezond kunnen opgroeien." En net als in het verleden zoekt het bedrijf wederom samenwerking of een fusie. En weer gaat dit niet zonder slag of stoot; deze keer zet de Europese Unie de voet dwars.

ROMAN Los van deze achtergronden is het boek een prettig leesbare speurdersroman. Drie oude vrienden zien elkaar na vijftien jaar terug en komen op het spoor van een ingenieuze fraude. Inzet is waardevol duingebied aan weerskanten van de Zeeweg die staalgigant Hoogovens wil gebruiken voor uitbreiding van zijn fabrieken. Het ene stuk is al verloren gegaan. Is het andere nog te redden? Tussendoor lossen ze de moord op een leraar aan hun oude middelbare school op.

PRESENTATIE Het boek is in de omgeving van Waalwijk te koop in de boekwinkel. Afhankelijk van de reacties vanuit de IJmond kan het ook hier worden uitgebracht.