• Wethouder Aad Schoorl overhandigt het ''straatnaambordje'' aan een van actieve bewoners.

    Leo Tillmans

Samen energie besparen

Siem Weterings

[HEEMSKERK] Op 10 oktober 2017, de Dag van de Duurzaamheid, is alweer de tiende editie van het HIER Klimaatstraatfeest gestart. Het wat? Precies, ook ik had hier nog nooit van gehoord. En dat zou zo gebleven zijn als de gemeente Heemskerk niet voor het eerst als partner aan deze jubileumeditie deelneemt en deze landelijke actie sponsort en ondersteunt.

Gemeente en bewoners werken samen

Wat houdt het precies in? Het HIER Klimaatstraatfeest is al tien jaar lang de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Deelnemers verdienen klimaatpunten door met zoveel mogelijk mensen energie te besparen tijdens het stookseizoen: van 10 oktober 2017 tot en met 31 maart 2018. Het team dat de meeste punten heeft verzameld door energiebesparende acties uit te voeren wint prijzen met een waarde tot wel 5.000 euro.

In gemeente Heemskerk staat energiebesparing in en rond de woning hoog op de agenda. Wethouder Frank Frowijn: "De gemeente doet voor het eerst mee aan het Klimaatstraatfeest en vooral het samenwerken, waarbij buurten, straten en verenigingen samen aan de slag kunnen met energiebesparing, vinden wij een mooie toevoeging. Door aandacht te vragen voor besparing, ook door middel van deelname aan het Klimaatstraatfeest, en daarbij diverse campagnes en acties te voeren probeert de gemeente Heemskerk een effect te creëren dat zorgt voor echt resultaat."

Bij de officiële start in Heemskerk zondag de tiende is het bord "Klimaatstraatfeest Gemeente" aangeboden (zie foto) zodat iedereen die Heemskerk inrijdt kan zien dat deze gemeente zich serieus bezighoudt met ons milieu. Hopelijk doen omringende gemeentes volgend jaar ook mee want tenslotte moeten we met zijn allen zorgen dat Moeder Aarde nog heel lang leefbaar blijft.

In de afgelopen negen edities maakten mensen uit meer dan 20.000 straten door heel Nederland een feestje van energiebesparing. Samen met je buren energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, tevens is het leuk voor de portemonnee. En onderschat het sociale aspect niet. Gezellig samen een "energieborrel" organiseren om ideeën uit te wisselen en elkaar te stimuleren. Vergelijk jouw energierekening eens met die van de buren. Waarom betalen zij maar zo weinig?
Alhoewel de naam iets anders suggereert, is het ook mogelijk niet met straatgenoten, maar met familie, vereniging, collega's of vrienden een groep te vormen. En je hoeft zeker niet in Heemskerk te wonen om mee te doen. Zou toch wel mooi zijn als een straat of een groep uit de IJmond dit keer de hoofdprijs in de wacht zou slepen. Het is zo makkelijk om energie te besparen: tochtstrips, LED lampen, hang je was vaker buiten (het waait hier toch altijd), pak wat vaker de fiets, WarmeTruienDag, radiatorfolie, enzovoort!

Dit stukje is helemaal klimaatneuraal getypt. Het zonnetje en de 20 zonnepanelen op ons dak hebben hier voor gezorgd. Wil je jouw steentje bijdragen en samen energie besparen, kijk dan voor meer informatie op www.klimaatstraatfeest.nl, meld je aan en begin met het vormen van een team. Veel succes!