selma

Librisprijs voor boek IJmuidense Selma

VELSEN Schrijfster Carolijn Visser heeft met haar jongste boek ´Selma´ de Libris Geschiedenisprijs 2017 gewonnen. Dat boek gaat over de IJmuidense Selma Vos.

De joods-Nederlandse wist aan de Tweede Wereldoorlog te ontkomen door de liefde te volgen naar China. Maar daar kreeg ze wel te maken met de wrede kant van leider Mao. Vandaar de ondertitel van het boek ´Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao´.

BREED PUBLIEK Volgens het juryrapport heeft de bekende reisschrijfster en journalist Visser met ´een onberispelijk boek een verhaal verteld waardoor de beangstigende geschiedenis van de Culturele Revolutie, in volksrepubliek China, op onze eigen stoep komt te staan´. De Libris Geschiedenis Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan historische boeken die een breed publiek aanspreken.

Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. IJMUIDEN Ze groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi's te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.

Lening om langer zelfstandig in eigen huis te blijven wonen

HEEMSKERK Als de raad het ook wil komt er in Heemskerk een lening die mensen met een eigen woning financiële hulp biedt hun huis aan te passen zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen.

Die Blijverslening is voor Heemskerkers van 55 jaar en ouder en er is drie ton beschikbaar. Er is 10 tot 25 mille te lenen voor bij voorbeeld het veiliger maken van de badkamer of het plaatsen van een traplift. Het gaat met name om preventieve maatregelen en er is geen medische indicatie nodig. Als de raad 30 november akkoord gaat, gaat de regeling 1 januari in.