• Nederland is een van de weinige westerse landen waar aanstaande moeders thuis kunnen bevallen. Het percentage thuisbevallingen daalt echter al jaren.

    Selma van der Bijl

Selma van de Bijl wint fotoprijzen

Tijdens uitreiken Zilveren Camera

BEVERWIJK Selma van der Bijl heeft zaterdag tijdens de uitreiking van de Zilveren camera's twee prijzen in de wacht gesleept. In de categorie Kunst Cultuur en Entertainment won ze met een foto van een pas thuisbevallen vrouw.

Daarna bleek de jury erg onder de indruk van haar fotoserie Geluk(t) over de hereniging van gezinnen op Schiphol. Daarvoor ontving de Naardense Selma van de Bijl de nieuw in het leven geroepen Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie.

NIEUW KIJKEN Selma is in 2010 begonnen met de Starterscursus bij de Beverwijkse fotograaf Hans van der Mast. Daarna heeft ze een Vervolgcursus gedaan bij Hans en is ze in 2012 lid geworden van de Fotoclub Nieuw Kijken. Selma is onlangs cum laude geslaagd voor de Fotoacademie met de genoemde serie.

HANS VAN DER MAST Hans heeft in 2007 de bruiloft van Selma (en haar man Matthijs) gefotografeerd en Selma heeft sindsdien aangegeven ook fotograaf te willen worden. Ze zag bij Hans dat mensen blij werden van foto's, en dacht "wat gaaf, dat wil ik ook".

Selma heeft tijdens haar studie nauw contact met Hans onderhouden, dit om regelmatig te praten over de voortgang.

´Ik ben dan ook apetrots dat Selma deze bijzondere, landelijke, prijzen gewonnen heeft´, aldus Beverwijker Hans van der Mast (van ´Nieuw Kijken´).