• De stalling voor de deelfietsen op het Pontplein.

    Omgevingsdienst IJmond

Sneller op je werk met de deelfiets

BEVERWIJK Een gewone werkdag als iedere andere. Je gaat je bed uit, eet je ontbijtje en stapt daarna fris gewassen de trein of bus in. Bij de halte waar je uitstapt, glimt een rijtje fietsen je tegemoet. Eén is er voor jou, gemakkelijk gereserveerd met een app op je telefoon. Met een code open je het slot en in plaats van een wandeling van een half uur, ben je nu in 10 minuten op je werk.

Sinds begin april is dit scenario werkelijkheid. Het bedrijf 'Uw deelfiets' heeft in opdracht van de gemeenten Velsen en Beverwijk 30 deelfietsen geplaatst. Om te beginnen op vijf locaties. De goed herkenbare rode fietsen staan op het Pontplein, aan de Zwaanstraat en bij Marina Seaports in Velsen in de fietsenstalling bij station Beverwijk en bij station Driehuis. In de loop van het jaar komen er nog vijf deelfietslocaties bij. 'We hebben aan de bedrijven in het havengebied gevraagd of er interesse is voor deze last-mile-oplossing', zegt Ronald Vennik, wethouder Vervoer van de gemeente Velsen. 'Zij reageerden zeer positief. Het is een gezonde en duurzame manier om het laatste stukje naar het havengebied te overbruggen.'

Het gebruik van de deelfietsen is heel flexibel. Je kunt ze al vanaf een half uurtje huren en, ook belangrijk, inleveren bij iedere andere deelfietslocatie in de buurt. Het is mogelijk de fiets af en toe te huren of een abonnement af te sluiten. Ook is er een voordelige regeling voor werkgevers die de deelfiets willen aanbieden aan hun medewerkers of bezoekers.

Het plaatsen van de overdekte fietsenstallingen en het aanbieden van de deelfietsen is een pilotproject voor twee jaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Omgevingsdienst IJmond en de Provincie Noord-Holland in het kader van de Uitvoeringsregeling Investeringsimpuls Duurzame Zeehavens Noord-Holland.