• Gemeenten sluiten steeds vaker drugspanden. Ook in de IJmond gaat men strenger optreden.

    archieffoto BDU

Strenger tegen drugspanden

IJmond slaat handen ineen

IJMOND De burgemeesters van Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen hebben besloten om gezamenlijk op te treden tegen illegale drugspanden in hun gemeenten. Zo willen ze de overlast voor de buurt beter aanpakken.


ALLEEN COFFEESHOP Drugshandel wordt alleen gedoogd vanuit een coffeeshop. Omdat drughandel ook vaak illegaal plaatsvindt vanuit verkooppunten in woningen of bedrijfsruimten zoals winkels, horeca of magazijnen, is dit besluit nu gezamenlijk genomen.

WONING BEVERWIJK GESLOTEN Maandagochtend nog sloot burgemeester Smit van Beverwijk een woning aan de Veldstraat na de vondst van een grote hennepkwekerij. De woning blijft twee maanden dicht. De politie vond er een professionele hennepplantage met 662 hennepplanten en materiaal en apparatuur om hennep mee te kweken. Volgens Smit was er sprake van ernstige verstoring van de openbare orde en dus sloot hij het pand op grond van art. 13b van de Opiumwet.

Naast de strafrechtelijke aanpak door politie en justitie wordt ook door de gemeente krachtig, eenduidig en consequent in de strijd tegen de georganiseerde hennephandel opgetreden.

DAMOCLES Met het vaststellen van een gezamenlijk standpunt door de vier gemeenten in de IJmond, vorige week, onder de naam 'Damoclesbeleid' slaan de zij de handen ineen om illegale verkooppunten te sluiten.

Daarmee beogen de vier burgemeesters niet alleen de illegale drugsverkoop en drugshandel te verminderen, maar ook de overlast voor de buurt.

ZELFDE AANPAK Door binnen de IJmond dezelfde regels te hanteren, wordt afstemming met politie en justitie eenvoudiger, zo stellen de vier burgemeesters. Ook worden de regels op onderdelen strenger.

LANGER DICHT Zo wordt bij een tweede overtreding een particuliere woning, net als een bedrijfspand, voor drie maanden gesloten. Dit was voorheen een maand.

SNELLER Daarnaast wordt er, bij het ontdekken van hennepplantages, ook bij kleinere hoeveelheden planten sneller ingegrepen.