• De uitreiking van de cheques die met de fietschallenge voor de goede doelen bijeen gefietst zijn.

    IJmond Bereikbaar

Succesvolle RKZ fietschallenge

BEVERWIJK Het Rode Kruis Ziekenhuis is iedere dag bezig met gezondheid: uiteraard met de gezondheid van de patiënten, maar ook met de gezondheid van de medewerkers zelf. De oproep van IJmond Bereikbaar en het RKZ-bestuur om een maand lang bewust op de fiets te stappen, was dan ook niet aan dovemansoren gericht. Zeker niet als je een mooie prijs kunt winnen én je mee fietst voor het goede doel. In iets meer dan een week tijd meldden meer dan 200 medewerkers zich aan voor de RKZ Fietschallenge.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Jaap van den Heuvel is trots op zijn medewerkers. "Het RKZ heeft preventie hoog op de agenda staan en collega's die op de fiets kunnen komen, dragen daar op geheel eigen manier een steentje aan bij. Het is fijn dat deze fietsuitdaging zowel twee mooie donaties heeft opgebracht als een sportief teamuitje voor de winnaars van de RKZ Fietschallenge."

TWINTIG TEAMS Alle afdelingen van het RKZ konden meedoen. Uiteindelijk werden maar liefst 20 teams gevormd: van het Brandwondencentrum tot het Laboratorium en van de Kinderafdeling tot aan de Apotheek. Het team van Kliniek A5 Snijdend Specialisme mocht uiteindelijk de teamprijs in ontvangst nemen uit handen van Jaap van den Heuvel. Zij maakte de meeste woon/werkritten op de fiets. Ook de nummers twee en drie gingen niet met lege handen weg. Radiologie en B6 ICU keerden terug naar de afdeling met een goedgevulde fruitmand.

Daarnaast werden nog twee fietsers persoonlijk in het zonnetje gezet. Marjon de Wit en Anita Boekelaar. Marjon heeft gedurende de fietschallenge de meeste kilometers afgelegd. Anita woont te ver van het werk om op de fiets te komen, maar heeft zelf een bureaufietsstoel aangeschaft en trapt zo dagelijks heel wat kilometers weg. Een originele manier om gezond aan het werk te zijn. GOEDE DOELEN Naast de teamprijs was er nog een uitdaging voor alle deelnemers: 25.000 fietskilometers op de teller van fietsapp Ring-Ring, betekende donaties voor het project Operatie Glimlach van Dokters van de Wereld en voor de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis. Met een eindstand van 31.367 kilometer konden Paul van Zuijlen en Sandra de Jong de cheques van respectievelijk 500 euro en 1000 euro met veel plezier in ontvangst nemen.

BUREAUFIETSSTOELEN De aandacht voor de fiets en andere vormen van slim en duurzaam vervoer voor het woon/werkverkeer is niet eenmalig bij het RKZ. Samen met IJmond Bereikbaar inventariseert het RKZ op dit moment bij de medewerkers hoe zij naar het werk komen en welke randvoorwaarden noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld samen te reizen, buiten de spits te reizen of de vaker auto te laten staan en op de fiets of e-bike naar het werk te komen. Ook staan er binnenkort vier bureaufietsstoelen rondom een vergadertafel in het restaurant van het ziekenhuis. Bezoekers en medewerkers worden van harte uitgenodigd om daar gebruik van te maken.

IJmond Bereikbaar richt zich op het bereikbaar en gezond houden van de regio door onder meer uitvoering geven aan de Regionale Mobiliteitsvisie IJmond en het mobiliteitsmanagement woon-werkverkeer en goederenvervoer. De IJmond is van iedereen: inwoners, bedrijven en gemeenten. Een klein stukje Nederland waar mensen dicht op elkaar wonen en werken. Iedereen wil graag dat zijn of haar direct woon- en werkomgeving zo bereikbaar en gezond mogelijk is. Volgens IJmond Bereikbaar zijn we daar allemaal samen verantwoordelijk voor en kunnen alle betrokkenen samen voor een gezonde en bereikbare woon- en werkomgeving zorgen.