• Robert in zijn ruime Tiny House, rechts het multifunctionele kacheltje.

    Siem Weterings
  • Sinds twee maanden staan deze drie huisjes op de Rijksstraatweg te Heemskerk. Nu nog de tuinen wat groener maken.

    Siem Weterings

Tiny houses: ruimte genoeg !

HEEMSKERK Jolanda en ik hebben geen klein huis. Een normale woonkamer, extra tuinkamer met veel licht en een redelijke tuin. Tijdens vakanties in Frankrijk, Italië en Griekenland verbleven we in stacaravans met kleine kamer/keuken en een slaapkamertje. Toch is dat een prima ruimte, ook al omdat je meteen buiten kunt zitten. Een mens is net een goudvis, hij past zich aan de ruimte aan.

Siem.Weterings@gmail.com

KOFFIE Sinds een paar maanden staan er drie op stacaravans lijkende huisjes, Tiny Houses genaamd, aan het begin van de Rijksstraatweg in Heemskerk, tegenover de Renault garage. Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. Kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50m² vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staan op een (tijdelijke) fundering, maar ook op wielen. Even op de koffie bij Robert en Nicole die hier allebei hun eigen huisje hebben.

ZONNEPANELEN Als je binnen stapt valt als eerste op dat dit totaal niet lijkt op de stacaravan die ik uit de vakanties ken. Wat een ruimte, dit had ik niet verwacht. Nicole heeft haar keuken met daarachter de douche en het toilet op een verhoging. Daaronder bevindt zich haar bed welke heel gemakkelijk de kamer in getrokken kan worden. Listig! Op het dak liggen zeven zonnepanelen die voldoende stroom opleveren voor dit huisje. Een accu zorgt voor de donkere dagen, met maar één ruimte verbruik je natuurlijk ook niet veel energie. Koken gaat nog met gasflessen, maar kan ook op de multifunctionele houtkacheltjes die deze huisjes hebben.

WATER Het regenwater wordt in een grote ton opgevangen. Nicole heeft zelfs een extra ton aangeschaft nadat de eerste al regelmatig vol zat. Het is natuurlijk even afwachten of dit genoeg is als we weer zo'n droge zomer krijgen als vorig jaar. Maar goed, dan kan je altijd een bbq geven en vragen of iedereen een emmer water voor je wil mee nemen. Het regenwater gaat door allerlei filters en kan dus zo uit de kraan gedronken worden. Ook wordt het gebruikt voor de douche. Het toilet heeft niet veel water nodig, dit gaat rechtstreeks de grond in. Robert gebruikt hier een septische tank voor.

IDEAAL Hij heeft gekozen voor een gelijkvloers Tiny House. Zijn bed staat rechtop tegen de zijkant. Er komen aan beide kanten nog kasten naast zodat elke ruimte goed benut wordt. Ook moet er tegenover de keuken nog een bank komen, maar alles op zijn tijd. Op de vraag waarom hij voor deze woonvorm heeft gekozen is hij duidelijk. Nadat zijn relatie eindigde en hun huis voor een redelijke prijs verkocht werd stond hij voor de keus om in een flatje te gaan wonen of toch weer een eigen huis te kopen. Omdat hij voor zijn werk veel weg is en een 'gewone' woning eigenlijk te groot en te duur werd, koos hij voor een Tiny House. Ideaal, met mooi weer stapt hij zo naar buiten.

BEWUST Deze manier van wonen vereist natuurlijk wel wat aanpassingen, maar je leeft daardoor veel bewuster. Lang douchen, kraan laten lopen of licht onnodig laten branden doe je niet. Het zit nu eenmaal in de aard van de mens, hoe meer ruimte men heeft, des te meer troep wordt er bewaard. Dat is hier dus een voordeel, overbodige spullen heb je niet.

OPEN HUISJE Tiny Houses worden steeds populairder. Misschien wel een oplossing voor de huidige woningnood. Wil je zelf eens van binnen kijken, dat kan as. zaterdag 13 april. Tussen 12 - 16 uur houden deze enthousiaste bewoners op Rijksstraatweg 15, Heemskerk open (Tiny) huis.