• pr

Unieke gedichtenbundel

Veertien dichters over twintig bijna vergeten verzen

BEVERWIJK 'Vol van vurig ideaal', dat is de titel van een nieuwe Beverwijkse dichtbundel die vanavond, donderdag 11 oktober, wordt gepresenteerd in Camuille. Gedichten van oud-Hoogovenswerknemers zijn gekoppeld aan nieuwe verzen van alle veertien stadsdichters die Beverwijk rijk is.

Uitgever is de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk die het project in samenwerking met Museum Kennemerland is gestart. Donderdagavond worden de oude en nieuwe gedichten voorgedragen, is er muziek, en zijn er verhalen. Het belooft een bijzondere avond te worden. Vol, vurig en vlammend.

PERSONEELSBLAD SAMEN Tussen 1947 en 1950 verscheen er in Samen, het toenmalige personeelsblad van de Hoogovens, een serie gedichten van creatieve personeelsleden. Ritmisch en op rijm beschreven zij hun werk en hun bedrijf, veelal positief en vooral bedoeld om de arbeidsvreugd erin te houden. Met een selectie van deze Hoogovensgedichten zijn de veertien stadsdichters die Beverwijk sinds 2002 rijk is, aan de slag gegaan.

De bijna vergeten verzen vormden aldus een inspiratiebron voor hen voor een nieuw te maken eenentwintigste-eeuws gedicht over het jubilerende staalbedrijf. Zeg maar 'een remake', een commentaar of kritische noot, met een oud gedicht als uitgangspunt. Uit alle 28 gedichten, oud en nieuw, spreekt eenzelfde elan: 'Vol van vurig ideaal', een regel uit het gedicht van stadsdichter Maxim Aafjes. Tegelijk is dit de titel van deze nieuwe bundel, waarin de oude en nieuwe gedichten als duo's naast elkaar zijn geplaatst.

PRESENTATIE IN CAMILLE De presentatie is op 11 oktober in café Camille. De veertien stadsdichters dragen alle gedichten uit de bundel voor. Op verzoek van de organisatie brengt de gelegenheidsband WaZ3, bestaande uit Ab Winkel, Jan Paul van der Meij, Jos Molenaar en Saskia Dommisse, een oud nummer van Ab Winkel ten gehore: 'Under the smoke of Hoochoven'. Daarnaast spelen zij hun eigen duo-bijdrage 'Tri tone', gecomponeerd op de de drietoon van het nachtelijk geluid van de Hoogovens. Zie elders in deze krant het ontstaansverhaal van Tritone.

SAMENWERKING Het boekje - dat tot stand kwam dankzij de ruimhartige ondersteuning van stichting Kunst & Cultuur Beverwijk, Museum Kennemerland en de gemeente Beverwijk - is op het eind van deze avond te verkrijgen in café Camille. Wie het daarna wil bemachtigen, kan tijdens de openingsuren terecht bij Museum Kennemerland waar de bundel tegen een geringe vergoeding is te verkrijgen. Zaterdag 13 oktober is het bovendien, eveneens tegen een geringe vergoeding, eenmalig verkrijgbaar bij fotografiecentrum ISOO.nu, van 14.00 tot 16.00 uur, aan het Stationsplein in Beverwijk.