• Hans Blomvliet

Veilig de Noordermaatweg op; primeur met bamboe verkeersborden

HEEMSKERK Sinds 10 juli is de Noordermaatweg officieel autovrij. Dit is het gevolg van het burgerinitiatief 'Noordermaatweg autovrij'. De weg is alleen nog toegankelijk voor bewoners en belanghebbenden. Zij kunnen een ontheffing op kenteken aanvragen. Het doel is minder autoverkeer op de Noordermaatweg, waardoor de weg veiliger wordt voor fietsers en wandelaars. Wethouder Gaatze de Vries heeft vrijdag samen met de initiatiefnemers symbolisch een van de bamboe(!) verkeersborden onthuld.

VEILIGER De oude smalle dijk dateert uit ca. 1235 en is populair onder fietsers en wandelaars. De weg is een doorgaande route van en naar Castricum. Tot nu toe was de dijk alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Dit begrip was niet voor iedereen duidelijk. Volgens de initiatiefnemers van het burgerinitiatief 'Noordermaatweg autovrij' werd de weg ook gebruikt door automobilisten die niet onder bestemmingsverkeer vielen. Het gevolg was dat er meer auto's reden dan voor de veiligheid wenselijk was.
Niet alleen de veiligheid was in het geding. Ook voor de natuur is het beter als er minder autoverkeer op de Noordermaatweg rijdt. De Noordermaatweg loopt namelijk langs landgoed Marquette en natuurgebied Noorderveld, een ideale plek voor (weide)vogels om te broeden en uit te rusten. Daarnaast heeft het gebied archeologische en cultuurhistorische waarden en is het onderdeel van het Oer-IJ.

In het natuurvriendelijke gebied rond de Noordermaatweg horen duurzame verkeersborden. Omdat de gemeente Heemskerk wil overstappen op duurzame bamboeborden, is de Noordermaatweg de eerste weg waar deze bamboeborden in gebruik worden genomen. "Alhoewel aluminium goed kan worden gerecycled, zorgt de productie ervan voor een forse CO 2 -uitstoot", aldus wethouder Gaatze de Vries. "Bamboe is duurzamer en milieuvriendelijker dan aluminium omdat het wordt gemaakt van de snelst groeiende plant ter wereld en volledig hernieuwbaar is. De bamboe verkeersborden bestaan uit een aantal lagen bamboe die op elkaar zijn gelijmd met een milieuvriendelijke houtlijm. De borden zijn uiteindelijk volledig recyclebaar."