• Karin Smit

Werken Karin Smit te zien in Museum Kennemerland

BEVERWIJK Karin Smit maakt kleurrijke schilderijen en beelden met bijzondere namen als 'Juffrouw taart' en 'Kaal met een kuifje'. 'Ik heb heel veel ideeën, mijn fantasie is onuitputtelijk. Als ik iets aan het maken ben dan denk ik alweer aan het volgende. Mijn inspiratie haal ik echt overal vandaan', aldus de kunstenares die woonachtig is in kustdorp Wijk aan Zee.

"De 'fluiter' komt bijvoorbeeld uit de boekenserie 'De Reiziger' van Diana Gabaldon", legt ze uit. "Young lan en zijn wolfshond Rollo. Een vakantie naar Amerika en een bezoek aan Alcatraz heeft 'Elvis Jailhouse Rock' voortgebracht. Zebra's vind ik gewoon zo mooi getekend en heb daarom een Zebra-mens gemaakt met hoeven en manen en een zebra met mensenvoeten. `Kaal met een kuifje en Bobbie tegen homofobie'.
Mijn vriendin Petra zei: `je bent een vrouw met een missie'. Maar waarom kaal met een kuifje? Mijn vader kreeg als kind een kwartje mee voor de kapper en moest zijn haar zo laten knippen. Hij vond het verschrikkelijk omdat hij mooi krullend haar had. De schilderijen en de beelden die ik maak zijn kleurrijk en daar word je gewoon vrolijk van."

De beelden maakt Karin van luchtdrogende klei. "Zowel de beelden als de schilderijen beschilder ik met acrylverf en worden afgelakt met hoogwaardige lak. Mijn eerste beeld is 'Juffrouw taart' en is afgerond in mei 2015. Het is geïnspireerd op een ander kunstwerk. Mijn tweede beeld is 'Queen' en is afgerond in november 2015. Daarna ben ik losgegaan in de wereld van mijn fantasie. lk heb zittende beelden gemaakt maar een staand beeld maken was weer een hele andere uitdaging. Sommige beelden zijn klein zoals bijvoorbeeld 'Frankie goes to LA' deze is 48 cm en weegt 1,7 kg maar 'Kaal met een kuifje' daarentegen is bijvoorbeeld maar liefst 82 cm en weegt 9,3 kg."

Museum Kennemerland is woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur.