• Wetenschapper Jeroen van Beeck van Tata Steel wint de wetenschapsbattle Vuurvliegen 2018.

    Edith Paol

Winnaar 'Vuurvliegen 2018' bekend : Jeroen van Beeck

VELSEN-NOORD Leerlingen van basisschool de Meerpaal uit Anna Paulowna en basisschool de Zilvermeeuw uit Heemskerk hebben bij Tata Steel onderzoeker Jeroen van Beeck van uitgeroepen tot winnaar van wetenschapsbattle Vuurvliegen 2018. Na een spannende strijd met drie andere wetenschappers wist hij het meest helder en overtuigend zijn onderzoek over de Hyperloop aan de kinderen te presenteren.

Centrum JongerenCommunicatie Chemie organiseert jaarlijks de spannende wetenschapsbattle Vuurvliegen waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige, dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan de battle leren onderzoekers hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een onderzoeker in de chemie precies doet.

Tijdens deze tweede editie van Vuurvliegen pitchten vier onderzoekers van universiteiten en bedrijven hun wetenschappelijke onderzoek voor 100 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de Vuurvlieg van 2018 werd.

Voor de genomineerde deelnemers was het de uitdaging om hun wetenschappelijke onderzoek te vertalen naar een helder verhaal voor kinderen. Pien Goldsteen van de Rijksuniversiteit Groningen ging in op haar onderzoek naar mini-longen ter vervanging van proefdieren. Thomas Gardenier van de Universiteit Utrecht vertelde over de relatie tussen het verplaatsen van moleculen op een kristaloppervlak en het efficiënt opladen van je telefoon. Joost Wolters van Ioniqa presenteerde hoe zijn onderzoek bijdraagt aan het omzetten van plastic afval naar nuttige grondstoffen en Jeroen van Beeck van Tata Steel vertelde dus waarom de Hyperloop het vervoersmiddel van de toekomst gaat worden.

De presentatie van winnaar Jeroen van Beeck wordt vertaald naar lesmateriaal voor het basisonderwijs zodat meer kinderen ervaren hoe interessant wetenschappelijk onderzoek kan zijn. De ontwikkelde materialen worden gratis beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerde scholen. Leerkrachten kunnen hiermee aan de slag met onderzoekend leren binnen de gestelde leerdoelen op het terrein van wetenschap en technologie.