• Koen van Weel

'Ze liggen er niet voor selfie-moment'

HEEMSKERK / CASTRICUM Het was de afgelopen dagen relatief druk op het strand. Bij Egmond aan Zee trokken twee zeehondjes veel bekijks op tweede kerstdag. Wandelaars die even wilden ontsnappen aan de kerstdrukte en een fisse neus wilden halen, werden verrast door de twee beesten die op een zandbank lagen uit te rusten.

Ook bij Castricum aan Zee en Heemskerk aan Zee werden de afgelopen tijd zeehonden gespot. Soms kunnen wandelaars de neiging niet weerstaan om de beesten van zeer dichtbij te bekijken. Op sociale media waarschuwen dierenliefhebbers de strandbezoekers echter om niet te opdringerig te worden.

"Zeehonden en hun pups liggen niet op het strand voor jullie Facebook-feed of selfie moment" schrijft bijvoorbeeld een vrouw op Facebook. "Ze willen liever niet benaderd en dus lastiggevallen worden door een groep van meer dan twintig mensen die er allemaal veel te dicht omheen staan. Hou afstand! De pups zijn op dit moment waarschijnlijk nog aan het zogen en als er mensen te dicht bij staan, durft de moeder vaak niet naar haar pup toe te gaan. Dus naast de stress die uw ontmoeting veroorzaakt, verstoort u mogelijk ook de gezonde groei van deze mooie beesten."

"Ik begrijp dat het een bijzondere ervaring is om een zeehond tegen te komen, maar op twintig meter afstand zijn ze nog net zo bijzonder als wanneer je er met je snufferd bovenop zit."