• Is mediteren zweverig? Zoals met een vliegtuig op vakantie gaan? Nee, meditatie-oefeningen laten je niet weg-zweven naar verre oorden, ze sluiten juist aan op basisfuncties zoals onze ademhaling, het ruiken of luisteren.

    Jan-Paul van der Meij

Zondag Klankschalenconcert in Badgastenkerkje

WIJK AAN ZEE Het eerste maandelijkse klankschalenconcert van 2019 in het Badgastenkerkje is op zondag 6 januari om 12 uur. Naast allerlei klankschalen zullen er ook handpan, oerdrum, ting-sha, rainstick en diepe gong te horen zijn.

Een uurtje luisteren naar klankschalen is een fijne manier om tot rust te komen en een eenvoudige manier om te mediteren. Door de eeuwen en culturen heen hebben mensen de meest verschillende opstappen tot meditatie gehanteerd. Mediteren is 'in.' Bijna iedereen heeft er wel een idee over, maar wat is het nu eigenlijk mediteren?

Is mediteren zweverig? Zoals met een vliegtuig op vakantie gaan? Nee, meditatie-oefeningen laten je niet weg-zweven naar verre oorden, ze sluiten juist aan op basisfuncties zoals onze ademhaling, het ruiken of luisteren.

Meditatie is als het uitnodigen van je beste vriend.

Meditatie is een proces van beschouwen, bewustzijn. Elk stellen van een doel verstoort de oefening in meditatie, verstoort de 'beschouwing.' Op het ogenblik waarop je je bijna onvermijdelijk gaat afvragen: waarom zou ik iets gaan beschouwen? Ben je al opgehouden met beschouwen en weer begonnen met het oude spelletje, meester over de dingen te zijn door te 'kennen', te 'gebruiken'.

Meditatie is geen oefening in 'iets' doen of 'niets' doen maar in het niet-doen. Het wordt pas 'begrepen' als je erdoor 'gegrepen' wordt. Mediteren is als het uitnodigen van je beste vriend. Je kunt die vriend vertellen dat hij welkom is, je kunt hem uitnodigen, je kunt je voorbereiden, maar je kunt zijn komst niet afdwingen. Meditatie betekent ook niet dat men zich oppept tot een nieuwe productie, prestaties en nieuwe consumptie. Mediteren is geen redeneren. 'Mediteren betekent niet produceren en niet consumeren, het moest dus eigenlijk verboden zijn,' schreef Dorothee Sölle.

Meditatie, medicatie, medicijn

'Meditatie', 'medicatie', en 'medicijn' hebben dezelfde stam: / med; In het latijn betekent dat 'genezen' en is uiteindelijk weer afgeleid van het Latijnse woord voor 'meten', 'maat houden'. Elk wezen beschikt over een een eigen innerlijk maatgevoel waarmee het zichzelf in balans tracht te houden of eventueel de balans weer probeert te herstellen. De menselijke basisfuncties zoals ademhaling zijn polair van aard en steeds opnieuw op die innerlijke balans afgestemd.Meditatie nu, is gericht op het in balans houden van lichaam, ziel en geest. Het is een medicijn.

Mediteren heeft geen doel, net zo min als musiceren of dansen een doel hebben. Het is een spel. Het spel kent wel zijn regels maar ze zijn niet redelijk in de alledaagse betekenis van dat woord. Die alledaagse redelijkheid zet men juist tussen haakjes tijdens de speloefening. Hier is sprake van een 'doelloze redelijkheid.' En net zoals er een groot onderscheid bestaat tussen zich aan de spelregels houden en het spel zelf, is dat het geval tussen meditatie-oefeningen en meditatie. Oefeningen leiden eventueel tot meditatie, bereiden er op voor, maar zijn geen vormen van meditatie. Mediteren begint pas wanneer de meditatie-oefening die je kiest om te doen 'oplost'.

Je hebt geen speciaal talent nodig om te kunnen genieten van een klankschalenconcert. Je hoeft niets bijzonders te doen dan bereid zijn om even te luisteren en stil te zijn.

Locatie: Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee. Inloop vanaf 11.30 aanvang 12:00. Voor de instandhouding van de concerten is een vrijwillige financiële bijdrage welkom.