• Kickboksles voor junioren

    Debbie Keskin
  • Dick Vrij voor Cardio Fitness Beverwijk

    Debbie Keskin
  • Debbie Keskin

Dick Vrij wil naar de walvis

BEVERWIJK Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als benen gebruikt mogen worden. In Nederland lijkt deze sport meer op het thaiboksen dan op de Amerikaanse full-contact variant. Kickboksen wordt net als traditioneel boksen beoefend in een ring.

Jan Pronk

Twee vrienden uit de vechtsportwereld, grondleggers van het freefighten en destijds wereldberoemd, begonnen na hun actieve sportcarrière beiden een sportschool in Beverwijk. In die tijd runde Dick Vrij zijn sportschool aan de Meer en had Hans Nijman de leiding over Cardio Fitness aan de Parallelweg. Door het overlijden van Nijman in november 2014 veranderde die situatie echter. ,, Het was de zwartste dag uit mijn leven, ik was namelijk in een klap mijn beste vriend en zakenpartner kwijt en dat deed echt zeer. Maar ondanks dit grote verlies moesten we natuurlijk wel verder. Ik heb de zaak op de Meer toen vrij snel verkocht en ben daarna met mijn vriendin Debbie overgestapt naar Cardio Fitness. We hebben de zaak grondig verbouwd, gemoderniseerd en uitgebreid en daardoor staat er nu een sportschool die zowel de recreatieve sporter als de beginnende en ervaren kickboksers letterlijk een podium geven ". Hoewel ik het er liever niet meer over heb waren er na het uitzitten van m'n straf absoluut twijfels of ik wel in Nederland wilde blijven en verder zou gaan met Cardio Fitness. Ik heb mijn tijd volledig uitgezeten maar toch zijn er altijd nog mensen die me blijven beoordelen op m'n verleden en daar wilde ik wel van af. Tegenwoordig zie ik dat echter heel anders en vooral ook positiever. Ik voel me goed, de sportschool loopt uitstekend en ik begeleid jonge talenten en ervaren vechters via Team Spirit Beverwijk in mijn grote passie het kickboksen. Eigenlijk zie ik dit vooral als een nieuwe start, een volgende fase in mijn leven en dat gaat tot nu toe boven verwachting “.

CARRIERE De in mei 1965 geboren Dick Vrij was een begenadigd kickbokser en freefighter. Jarenlang trainde hij onder Chris Dolman en vocht zijn eerste freefight wedstrijd in 1989 in Japan. Voor 60.000 dolenthousiaste Japanners verloor Vrij in de vierde ronde doordat hij aftikte. Ondanks het verlies had hij echter wel een uitstekende indruk achter gelaten en mocht terugkomen. Zeven jaar later was hij een van de meest geduchte prijsvechters in Nederland en was met enige regelmaat de hoofdact op de toen nog veelvuldig georganiseerde gala's. Buiten de arena werd Vrij vooral bekend als de portier van de Amsterdamse iT, een onderneming van de te vroeg overleden Oostenrijker Manfred Langer. ,, Die iT tijd was heel bijzonder en dat kwam niet in de laatste plaats door het enorme succes van deze toen trendsettende discotheek. Op een avond kwam de politie voorbij en zag een enorme rij wachtenden voor de zaak staan. Op hun vraag wanneer we eindelijk open gingen antwoordde ik dat we dat allang waren, dit zijn namelijk de mensen die wachten tot er iemand weggaat zodat zij naar binnen kunnen".

CARDIO FITNESS BEVERWIJK In de afgelopen jaren is sportschool Cardio Fitness behoorlijk uitgebreid. Naast verbeteringen aan de apparatuur voor cardio en fitness is er ook een aparte ruimte met een echte boksring gerealiseerd waar talentvolle jeugd en gevestigde namen als Brian Douwes, Tom Duivenvoorde en opkomend A-atleet Jos van Belzen op een professionele manier kunnen trainen. ,, De beste trainer was zonder enige twijfel Hans Nijman " aldus Vrij. ,, Zijn kwaliteiten en motivatievermogen waren echt uniek en het gemis is nog altijd enorm. Desondanks proberen we zijn inzet en unieke wijze van lesgeven te evenaren en ook daarin maken we een positieve ontwikkeling door. Het succes van Cardio Fitness zit vooral in onze uitstekende faciliteiten en de mogelijkheid om dergelijke trainingen te verzorgen, maar ook in de grote diversiteit van de leden en de ruime openingstijden. Er zijn verschillende abonnementen en daarbij behorende tarieven beschikbaar. Zo krijgen jeugdleden t/m 17 jaar en 60-plussers korting ".

AMBITIE Natuurlijk zijn er ook ambities. ,, De afgelopen 20 jaar heb ik zo'n 16 keer een kickboksgala georganiseerd in de Beverwijkse sporthal de walvis ". Die traditie wil Dick Vrij samen met zijn charmante vriendin Debbie graag voortzetten. ,, Er is in Beverwijk, maar ook in de directe regio een enorme belangstelling voor kickboksen bij jong en oud. Niet alleen om deze fantastische sport zelf te beoefenen, maar ook om als toeschouwer een familielid of vriend aan het werk te zien. Nu organiseren we met enige regelmatig wedstrijden in onze eigen sportschool, maar we willen graag weer eens een echt gala op poten zetten en daartoe is sporthal de walvis in Beverwijk het meest geschikt. We realiseren ons daarbij heel goed dat dergelijke grote gala's de laatste jaren niet altijd in een positief daglicht hebben gestaan ". Dat Dick en Debbie hun plannen echter niet zomaar willen laten varen blijkt vooral uit het feit dat zij de burgemeester hiertoe proactief willen gaan benaderen. ,, Natuurlijk zitten ook wij absoluut niet op rottigheid te wachten en zullen er dan ook alles aan doen om incidenten te voorkomen. Het belangrijkste argument is echter dat we bij de voorgaande gala's nog nooit een serieus veiligheidsprobleem hebben gehad en we hopen dan ook dat onze nieuwe burgemeester Martijn Smit open staat voor onze plannen en onze ruime ervaring op de juiste waarde weet te schatten. Niet alle gala's zijn namelijk potentiële brandhaarden en wij vinden het belangrijk dat ook onze jongste leden in alle rust en veiligheid hun kickboksvaardigheden in een serieuze wedstrijd en een mooie ambiance kunnen laten zien.