• Een impressie van de derde editie, in 2016.

    Maarten Niesten

Start strandtrainingen voor de Beach Battle

WIJK AAN ZEE Ook dit najaar kunnen mountainbikers die zich willen voorbereiden op de Subaru BeachBattle van eind november of de Egmond-Pier-Egmond (EPE) strandrace van januari trainingen volgen op de zaterdagochtend. Onder deskundige leiding wordt er aan techniek gesleuteld en aan de conditie. Zaterdag 5 oktober start de eerste training. Inschrijven kan nog steeds. De mtb strandtraining is zowel voor beginners als gevorderden.

De trainingen gebeuren onder leiding van Jeroen Scheffer en Arielle Boek van Meurs, twee ervaren instructeurs. Er wordt elk zaterdagochtend twee uur getraind, van 9.00 tot 11.00 uur met telkens afsluiting en bespreking in verzamelpunt strandpaviljoen DITIS SUNSEA (voorheen SunSeaBar). Het uitgangspunt is iedereen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de Subaru BeachBattle van 24 november danwel de EPE van 11 januari.

De strandtraining wordt al vijf jaar, met succes, gegeven door dezelfde ploeg instructeurs, en ook voor deze zesde keer zijn de kernwoorden: "hard zweten, hard keten". Aan alle aspecten van het koersen/rijden op het strand wordt uitgebreid aandacht besteed. En wie eerst eens de kat uit de boom wil kijken of het wel iets voor hem of haar is, is altijd welkom en betaalt die eerste keer trainen gewoon niets. 

Aanmelden via Jeroen Scheffer (tel.06.41663330). 

COLUMN

Enkele jaren geleden volgde BDU-journalist Henk van Zanten een serie mountainbike trainingen op het strand om zich voor te bereiden op de eerste editie van de Wijk aan Zeese Beach Battle. Lees hieronder een van zijn blogs (met update) van destijds.

´Bekende ogen´ 

'Vreemde ogen dwingen', zo is het gezegde. Dat onbekenden je in het gareel houden, weten we wel van vroeger. De buurvrouw vanachter het gordijntje, sociale controle, rechte pad. Maar dat bekende ogen je ook die juiste weg doen kiezen, is ook waar. Op het strand van Wijk aan Zee zeker, de 24e november.

Bekende ogen stimuleren. Wie doet er niet z'n best als een bekende staat te kijken? Een schep er bovenop als je dochter langs de kant staat? Het beste eruit halen en niet willen falen voor je geliefde. Bekende ogen halen het beste in me naar boven. Daarom is de komende Subaru BeachBattle, de 24e november, ook zo mooi. Want in welke strandrace wordt je van zo dichtbij aangemoedigd? En dat vier ronden lang!

Behalve dat het op het strand van Wijk aan Zee straks zo uitdagend is om voor eigen publiek, te rijden of racen, is er nog een reden om mee te doen aan de zesde editie van de BeachBattle. Wie twijfelt of hij de race wel voltooit heeft eerlijk gezegd een uitweg om te kunnen ontsnappen. Verreweg de meeste moutainbike races op het strand gaan van A naar B en weer terug. Je zit als het ware opgesloten in het parcours. Als je in A bent, en je denkt "ik redt het niet", kun je alleen maar weer terug, en die kant moest je toch al op om weer thuis te geraken. En dat is dan 20 km retour. Maar de BeachBattle van Wijk aan Zee is anders; daar rij je weliswaar dezelfde circa 40km maar dan over een kort parcours dat je vier keer aflegt. Wie denkt het niet te redden kan makkelijk afstappen, want de finish is nooit meer dan 5km verderop.

Natuurlijk heeft een 'van A naar B wedstrijd' ook z'n voordelen, want dat 'opgesloten zitten' dwingt je ook om je race gewoon af te maken. Je kunt er wel uitstappen, maar je zult toch terug moeten. Lopend of fietsend. Dat besef duwt je over je dooie, uitzichtloze punt heen, om toch door te knokken, door te rijden. We hebben allemaal wel eens dat we stuk zitten. Maar juiste het mooie van koersen is dat je ook weet dat je er toch wel weer overheen komt. Duurt misschien ff, en soms wat langer dan een paar minuten, maar het komt goed. Dat weet eigenlijk iedereen die weleens vaker op de fiets zit. Vertrouw daar maar op.

Maar nogmaals; bekende ogen dwingen, en halen het beste in je naar boven, dus eigenlijk is die hele ontsnappingsroute helemaal niet nodig! Toch? Als we eerlijk zijn tegen elkaar?!

Maar ik hoor ook zeggen dat mensen niet aan de BeachBattle willen meedoen omdat ze jùist niet voor de ogen van hun familie willen afgaan. Dat is nou helemaal nog niet bij me opgekomen! Totdat ik deze column schreef en er verder over nadacht. Ik snap dat eigenlijk helemaal niet zo. Je gaat nooit af als je aan een strandrace mee doet. Wat de uitslag ook is. Iedereen die staat te kijken, zal het zelf nooit rijden, dus verdien je hun respect. Zelfs al rij je buiten je schuld lek en moet je noodgedwongen afstappen. En al geef je op omdat het ff niet meer gaat, so what?! Het gaat toch om de kick van het rijden, van het meedoen. (en van een mooie tijd neerzetten natuurlijk).

Voor mij allemaal geen reden om niet aan de start te verschijnen voor de komende editie. Ik ben er gewoon. Jij toch ook! En ik zou zeggen: neem zoveel mogelijk eigen publiek mee. Hoe meer ogen hoe sneller je rijdt! Wedden?!

(Mountainbiker Henk van Zanten schrijft op deze plek regelmatig over het fietsen. Van heuvel tot strand, van zuid tot noord. Waarom uitdagingen moeten, tandwielen horen te knarsen en vriendschap zo'n mooie brandstof is. Bespreekt technische tips, praktijkervaringen en advies van tegenstanders en pelotongenoten. Hoe makkelijk het is op de fiets te stappen en wat weg te trappen. Dat alles met veel vaart èn humor. Want mountainbiken is gewoon overal goed voor!)