• Lijsttrekker Bertus Berghuis en rechts nummer twee van de lijst Jan-Geert Bakker.

    Kees Bruin

VVD Heemskerk startklaar

HEEMSKERK Met de 78-jarige routinier Bertus Berghuis als strijdlustige lijsttrekker is de VVD klaar voor een hernieuwd optreden in de Heemskerkse gemeenteraad. De gedwongen rustperiode heeft een verfrissende werking gehad op deze politieke club, vindt Berghuis. ,,Ik ben de gemeenschap van ons dorp veel dank verschuldigd en het is mijn drijfveer dan ook is om iets terug te geven."

De voormalig horeca-ondernemer en op vele gebieden actieve aanvoerder van de VVD-fractie, is een voorbeeld van de bezige oudere jongere. Op vele fronten in beweging in de diverse commissies, is hij voor velen een motivator voor de terugkerende fractie.

VORMFOUT Naast Berghuis is Jan-Geert bakker een tweede kandidaat van de terugkerende partij. ,,Door vormfouten zijn wij vier jaar geleden na een onrustige periode buiten spel gezet voor de toenmalige verkiezingen, maar wij komen nu met een ijzersterke lijstbezetting en een prachtig programma terug bij de naderende verkiezingen.”

STRIJDLUST Bertus Berghuis is al ruim 50 jaar een trouw VVD-lid. De geboren Beverwijker, vader van één zoon en opa van twee kleinkinderen, straalt een enorme dosis strijdlust uit als het gaat om zijn partij en het programma voor de komende vier jaar. ,,Wij hebben ons in alle rust kunnen voorbereiden en dat heeft zich uitbetaald.”

Jan Geert Bakker, in het dagelijks leven manager bij de gemeente Amsterdam en vader van een zoon en een dochter, stelt verder: ,,Ook hier heeft ieder nadeel zijn voordeel en dat betekent voor ons dat wij diverse opleiding hebben kunnen volgen en een uitgebalanceerd programma konden uitwerken. Daarnaast is het gelukt een sterke lijst te formeren met kandidaten uit alle geledingen van de bevolking.”

PIJLERS Naast de bekende VVD programmapijlers zoals veiligheid, vereenvoudiging van de regelgeving, een solide financieel beleid en voldoende ruimte voor de lokale ondernemers, zijn er ook een flink aantal lokale punten opgenomen.

Berghuis: ,,Centraal georganiseerde zwemlessen voor kinderen, een elektrische shuttlebus voor het vervoer van ouderen tussen de zes wijken in Heemskerk en later eventueel Beverwijk en een goedkopere vorm van nieuwbouw, die voor een brede groep inwoners haalbaar is.”

GEEN FUSIE De terugkerende fractie heeft een uitgesproken mening over een aantal hete gemeentelijke hangijzers. Bakker: ,,Wij zijn zwaar voorstander van de Heemskerk-variant voor de aansluiting met de A8. Voor wat betreft een fusie met omringende gemeenten, samenwerking is prima maar een fusie gaat ons te ver. Erg belangrijk vinden wij ook de samenwerking tussen de diverse fracties, los van de politieke verschillen, streven wij er toch allemaal naar om de belangen van ons dorp zo goed mogelijk te dienen.”

De partij staat open voor iedere vorm van samenwerking in het toekomstige college. Jan-Geert Bakker: “Daar zijn wij heel duidelijk in. De afgelopen 4 jaar hebben wij met alle partijen een goed informeel contact gehad en onze insteek is dan ook dat wij op dit moment geen enkele voorkeur hebben. Wij laten het volledig afhangen van de verkiezingsuitslag die bepaalt hoe wij en ook de anderen zich gaan opstellen in de onderhandelingen. Gelukkig is er wat dit aspect betreft ook nooit onenigheid geweest in de Heemskerkse politiek.”

WETHOUDER Tenslotte hebben de beide kandidaten een duidelijke doelstelling voor het aantal te behalen zetels. Bakker: ”Wij streven naar vijf zetels en hopen stilletjes op zes plekken en dan willen wij natuurlijk graag een wethouder willen leveren in de persoon van Gaatze de Vries, de nummer 4 van onze lijst.”