• Linda Selhorst: 'Dit is echt een plek voor iedereen, van baby's tot aan honderdjarigen.'

    Guus Bauer

Hart van Heemskerk

Advertorial

HEEMSKERK Per 1 januari heeft dertiger Linda Selhorst de fysiotherapiepraktijk Hart van Heemskerk aan het Maltezerplein 25 overgenomen. Niet dat het ooit haar droom was om zelfstandig te werken. Het past gewoonweg in de lijn die ze heeft gevolgd.

De sympathieke, zeer gedreven Linda werkt al tien jaar als kinderfysio in de praktijk, kreeg bij de verhuizing naar deze locatie ruim acht jaar geleden al steeds meer verantwoordelijkheden van de vorige eigenaar. Twee jaar terug volgde Linda een managementcursus, ook omdat ze nu eenmaal heel leergierig is, geïnteresseerd is in structuren.

Het voorportaal van het medisch centrum op de eerste etage van het pand aan het Maltezerplein, vlak boven de Dekamarkt, is zo groot dat je er gemakkelijk groepslessen kan geven. Eenmaal binnen in het fysiocentrum valt ook daar op hoe ruim het hier is opgezet. Verschillende behandelkamers en een grote, zeer goed geoutilleerde sportzaal met allerlei moderne apparatuur.

ACTIEF Dat past in de nieuwe visie op fysiotherapie. Linda legt uit dat er een duidelijke verschuiving heeft plaatsgevonden van passieve behandeling naar een actieve benadering. Natuurlijk wordt er nog steeds gemasseerd, maar de cliënt moet onder begeleiding ook zelf aan de gang, blijft verantwoordelijk voor het werken aan het eigen lichaam.

Linda was als meisje al heel sportief ingesteld. Ze deed aan tennis, schaatsen, skeeleren, wielrennen, basketbal en softbal. Natuurlijk zou ze uiteindelijk naar de sportacademie gaan. Maar tijdens de testdagen had ze een elleboogblessure. Daarvoor werd ze succesvol behandeld door een fysiotherapeut. Linda's interesse was gewekt. En na de open dag van de fysio-opleiding in Amsterdam begon ze als zeventienjarige gelijk aan de vierjarige studie.
'Het mooie van dit werk is dat je echt maatwerk moet leveren. Je kunt tien mensen op een dag in de praktijk krijgen met dezelfde kwaal, maar toch moet je het probleem telkens weer net op een andere manier aanpakken. Geen lichaam is nu eenmaal hetzelfde.' Linda werkt aan de basis, wil mensen in de kern bijstaan, ze bewust maken van hun houding. Ruim een maand verder heeft ze een goede balans gevonden tussen haar managementtaken en haar werk als kinderfysio. Want dat laatste wil ze ook beslist blijven doen. Ze heeft zich na haar studie vrijwel direct verder gespecialiseerd middels een post-HBO studie kinderfysiotherapie.
MAKKELIJKER MAKEN 'Ik vind mensen van alle leeftijden heel interessant. Maar bij kinderen en senioren kun je de meeste invloed uitoefenen. Het systeem aanpassen, heel praktisch gesproken het leven gemakkelijker maken.' Jonge kinderen die voornamelijk op hun tenen lopen, hebben kans op een kuitspierverkorting. In februari is er speciale aandacht voor valpreventie bij ouderen.

STRAATKINDEREN Naast haar werk in de fysiopraktijk is Linda heel actief in de Haarlemse IJsclub, waar, hoe kan het ook anders, ze verantwoordelijk is voor de jeugd. Daarnaast heeft ze samen met een studievriendin stichting Velo Velo opgericht, die straatkinderen in de Filipijnen helpt. Linda's eerste managementtaak: de praktijk nog beter zichtbaar maken. 'Dit is echt een plek voor iedereen, van baby's tot aan honderdjarigen.'