• n.v.t.

Houtwerk op maat

Van der Veen Houthandel aan de Kees Delfsweg 6 te Beverwijk is een sympathiek familiebedrijf met een rijke historie waar je voor de meeste uiteenlopende houtzaken terecht kunt. In het begin van de vorige eeuw kwam de opa van eigenaar Pieter van der Veen vanuit Meppel, toen nog echt het verre veenstekersgebied in het oosten van Nederland, naar Beverwijk om als voorman van de timmerploeg mee te helpen bij de herbouw van de afgebrande Wijkertoren. Het episch centrum van de houthandel lag in die dagen in Amsterdam en Zaandam, waar het nu veel wijder verspreid is. De Drentse timmerman leerde een plaatselijke schone kennen en vestigde zich in Beverwijk.

Hij huurde in 1931 een stukje van een voormalige stolpboerderij – het pand waar Van der Veen nog steeds is gevestigd – en begon met de verkoop van grenen, vuren en eikenhout. Daarnaast maakte hij van alles, tot aan wasrekjes aan toe. Hij was nu eenmaal een timmerman. Dat ambachtelijke, dat meegaan in wat de klant wil, zie je ook bij Pieter van der Veen en zijn team. Van een plankje in je fietszadeltas tot aan een prachtige hardhouten tafelblad, een originele wandversiering van plankeneindjes van teak, heel decoratief, tot aan complete schuurdeuren en producten van het steeds populairder wordende barnhout, zeg maar sloophout dat hergebruikt wordt. Hout dat past in een wereld van recycling.

Pieter koopt direct in bij importeurs, niet via allerlei tussenkanalen. Pieter: 'Mensen kijken steeds vaker op het internet, bijvoorbeeld bij Pinterest, om ideeën op te doen voor thuis, voor stijlinspiratie. Het werken met hout kan ook heel ontspannen zijn. Zo ken ik een chirurg die om zijn gedachten te verzetten graag timmert. Natuurlijk let hij daarbij wel op zijn handen.' Pieter kwam na de ambachtsschool en zijn diensttijd als vanzelf bij zijn vader in de zaak. Onder zijn leiding is het concept nog verder uitgewerkt. Geen massaverkoop, maar maatwerk. Hij heeft het vak echt in de praktijk geleerd, door goed te luisteren en te kijken naar vakmensen. Het gesprek wordt regelmatig onderbroken omdat klanten iets willen vragen, een compliment komen geven. Er hangt een gemoedelijke sfeer in de flink verbouwde en uitgebreide stolpboerderij. Medewerker Ed is van oorsprong kok, maar daarnaast heel handig. 'Een kok moet ook met verschillende ingrediënten een eindproduct creëren,' aldus Pieter. In de nok heeft sinds anderhalf jaar een witte duif de intrek genomen. Het beestje was in eerste instantie lamgeslagen. Pieter had bij wijze van spreken de spalkjes al klaar. Nu komt hij puur voor de gezelligheid binnenvliegen. Hoe meer zaaglawaai, hoe beter. Het is uiteraard een houtduif. De heren hebben speciaal voor de mascotte een luxe duivenhok getimmerd.

De klantenkring van houthandel Van der Veen is heel divers. Er komen veel professionals, maar ook niet-professionals leggen bij Pieter en zijn team hun vragen en wensen neer. Hun net andere kijk is soms zelfs verhelderend. Voor eenieder geldt: bij Van der Veen, daar regelen ze het wel!