• Defensie

Onderzoeker Hans Nautahoudt lezing over vliegveld Bergen tijdens oorlog

HEEMSKERK Het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 in Heemskerk, is zondag 17 juni geopend voor het publiek. Om 14.00 uur houdt Hans Nauta een lezing over het vliegveld Bergen dat tijdens de bezetting door de Duitsers intensief gebruikt is. Hans Nauta is al jaren bezig met het onderzoek naar de luchtoorlog boven Noord-Holland. Hans in zijn vrije tijd vaak te vinden in de archieven van onder andere de RAF in London. Ook heeft Hans Nauta al meerdere keren een belangrijke bijdrage geleverd bij het samenstellen van boeken over de luchtvaart gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis in Heemskerk. Het Fort Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Doelstelling is het geven van informatie over de luchtoorlog 1940-1945, in het bijzonder de inzet van de mensen van de luchtmachten in die periode. Daarnaast zoekt de stichting nog steeds naar vermiste vliegtuigen en bemanningsleden. Daarmee wil de stichting de nagedachtenis in leven houden van hen die in deze periode om het leven kwamen, onder wie ook de burgerslachtoffers.

Toegang tot Fort Veldhuis kost volwassenen 3,50 euro, kinderen van 8 tot 12 jaar betalen 2,50 euro en kinderen jonger dan 8 jaar mogen gratis naar binnen. Ook houders van een veteranenpas hebben gratis entree. Het luchtoorlogsmuseum is tot en met oktober op alle zondagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.